Izvještaj: Rodno zasnovana diskriminacija na radu u BiH

“Na razgovoru za posao postavljeno mi je pitanje planiram li biti majkom. Nakon čega je naglašeno da je”nepisano pravilo kompanije” da nema djece bar tri godine od potpisivanja ugovora. Trenutno, neposredni rukovodilac žene u kolektivu naziva glupačama, seljankama i kvalifikuje nizom drugih neprijatnih imena koja nemaju veze sa njihovim kvalifikacijama i sl.”

“Radila sam na određeno vrijeme 3 godine, stekla uslov za ugovor na neodređeno vrijeme, međutim u tom trenutku sam se nalazila na porodiljskom odsustvu što me je i koštalo radnog mjesta i neproduživanja ugovora o radu. Radila čitavu trudnoću, prekovremeno (što nije dodatno plaćeno)”.

Ovo su samo neke od izjava radnica/žrtava diskiriminacije koje su intervjuisane za potrebe istraživanja Rodno zasnovana diskriminacija na radu u BiH, prvog ovakve vrste u BiH, koji će biti predstavljeno 17. maja 2019. godine u EU info centru u Sarajevu (Skenderija 3a) s početkom u 11 časova.

Jedan od zaključaka proizašao iz istraživanja je da su trudnoća i prava iz materinstva  vjerovatno ‘najnepoželjnija’ za poslodavce. U intervjuima su to potvrdili naši sagovornici/e iz sindikata, organizacija civilnog društva, inspekcija rada. Isti zaključak dolazi i iz opisnih odgovora u online anketi gdje se radnice upozorava da “čuvaju posao i piju redovno antibebi pilule”, da vraćaju naknadu poslodavcu isplaćenu na ime naknade plate za vrijeme porodiljskog odsustva, upozorenja da nema napredovanja za one koje ostanu trudne.

O stanju ženskih radnih prava, problemima s kojima se radnice susreću, da li i kome prijavljuju diskriminaciju, odgovorima institucija na diskriminaciju, kao i o nalazima istraživanja, zaključcima i preporukama govoriće:

  • Gianluca Vannini,, predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini 
  • Nives Jukić, Ombudsmenka Bosne i Hercegovine
  • Samra Filipović Hadžiabdić, Agencija za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine
  • Lejla Gačanica, autorica istraživanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »