Izložba “(NE)SPUTANA – Iva Despić Simonović”

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine sa zadovoljstvom najavljuju otvaranje izložbe “(NE)SPUTANA – Iva Despić Simonović” u subotu, 18. maja, u 20 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, nekadašnjoj kući Ive Despić.

Iva Despić Simonović (Hrastovica kod Petrinje, Hrvatska, 1891 – Sarajevo, BiH, 1961) poznata je danas kao prva školovana skulptorica u Bosni i Hercegovini i snaha Despića, ugledne i imućne sarajevske porodice. Osim navedenog, malo toga je poznato iz njene zanimljive i impresivne biografije. Zato je cilj ove izložbe i prateće publikacije predstaviti život i rad Ive Despić Simonović i korigovati neke činjenice iz njene biografije, posebno kada se radi o izložbama na kojima je učestvovala. Iako skromna i samozatajna, prema vlastitim riječima nerado sklona izlaganju svojih radova, Iva Despić aktivno je učestvovala u svim kulturnim zbivanjima u Sarajevu, ali i u Jugoslaviji.

Iva Despić bila je jedna od onih žena koja su se uspješno ostvarile i kao umjetnice i kao majke, uprkos vremenu u kojem su  ženama bile namijenjene drugačije uloge. Njene skulpture svjedoče o izuzetnom talentu i vještini, ali i njenoj ličnosti – realističnoj, posvećenoj, nježnoj i gracioznoj.

U Umjetničkoj galeriji BiH čuva se mala, ali vrijedna zbirka od 19 skulptura i medaljona Ive Despić, kojom je predstavljen presjek njenog rada od motiva do materijala u kojima je radila. Od 19 navedenih radova samo 2 gipsane biste, zbog oštećenja, neće biti izložene ovom prilikom.

(NE)SPUTANA

Nazivom izložbe (NE)SPUTANA autorica izložbe, Maja Abdomerović, referira se na jednu od najpoznatijih skulptura Ive Despić “Sputana”, koja se u inventaru Umjetničke galerije BiH vodi i kao „Autoportret“. Kritičari su ovu skulpturu često tako i navodili, aludirajući na umjetnicin osjećaj sputanosti porodicom i sredinom. Međutim, Maja Abdomerović zaključuje da je život kojim je živjela Iva Despić bio upravo život kojim je Iva Despić željela živjeti. Nesputano je ostvarila sve što je htjela, upravo onako kako je htjela i koliko je htjela. U vrijeme kada su se žene tek počele boriti za prava i ravnopravnost, Iva Despić je visoko školovana, cijenjena i priznata umjetnica. Putovala je, izlagala, radila portrete po narudžbi, živjela i radila na Dvoru i bila takoreći „dvorska umjetnica“. Učestvovala je u ženskim pokretima, ali nikada glasno, već tiho i skromno, kakva je bila i sama. I uz sve to je bila majka posvećena svojoj djeci.

Izložba je organizovana u sklopu projekta Sarajevo History Book – Guidelines for Women Heritage finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »