Između objektivnog i imaginarnog: Dobrodošli na otvaranje 14. Pravo Ljudski Film Festivala!

Platna 14. izdanja razapinjemo u kinu Meeting Point večeras u 19:00, a ovogodišnju avanturu započinjemo u društvu gospodina Hulota iz filma Vrijeme za igru francuskog reditelja Jacquesa Tatija. Dobrodošli u high-tech Pariz!

Večer nastavljamo filmom Kisela šuma koji prikazujemo u 22:00. Filmska i teatarska rediteljica Rugilė Barzdžiukaitė predstavljala je, uz Linu Lapelyte i Vaivu Grainyte, svoju rodnu Litvaniju na Bijenalu u Veneciji 2019. godine, gdje su nagrađene Zlatnim lavom za eksperimentalni duh paviljona i neočekivan pristup nacionalnom predstavljanju.

Eksperimentalno i neočekivano su epiteti koji dobro opisuju i njen dokumentarni rad koji ćemo gledati na otvorenju: film o mrtvoj šumi, turističkoj atrakciji naseljenoj crnim pticama. Košmarni prizor koji podjednako podsjeća na nuklearnu katastrofu i Hitchcockove Ptice posmatramo iz perspektive znatiželjnih kormorana. Postepeno otkrivamo bizarnu istinu: na nezamisliv način drevnu borovu šumu uništili su upravo oni – kormorani. Priča o šumi i ljudskim reakcijama na nju nudi uvid u kompleksnu, slojevitu istinu o prirodi i njenim stanovnicima.

Rugilė Barzdžiukaitė je litvanska filmska i teatarska autorica. Završila je master studij iz dokumentarnog filma na Goldsmithsu u Londonu (2013), a bachelor diplomu iz snimateljstva (2006) i teatarske režije (2008) stekla je na Litvanskoj akademiji muzike i teatra. U svom kreativnom opusu Rugile istražuje jaz između objektivnih i imaginiranih stvarnosti, izazivajući antropocentrični način razmišljanja kroz igrarije.

14. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 27. novembra do 2. decembra. Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan. Dobrodošli/e!

Za više informacija o programu i programskim sadržajima pratite pravoljudski.org i hashtagove  #pravoljudski14 i #plj14 na socijalnim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »