Objavljen kompletan program 14. Pravo Ljudski Film Festivala

Ponosni smo što sa vama možemo podijeliti kompletan program 14. Pravo Ljudski Film Festivala koji obuhvata ukupno 40 filmova u četiri festivalske selekcije!

Privremeno su ‘ukinute’ sve tradicionalne festivalske selekcije u korist obimnog retrospektivnog programa, posvećenog temi okoliša, odnosno “najvažnijem savremenom izazovu čovječanstva”. Izuzetak su takmičarski program extra muros, te program za mlade Budućnost je ovdje! koji obuhvata premijere kratkih dokumentarnih filmova nastalih na školama dokumentarnog filma PLJFF i partnerskih festivala.

Enormna zagađenost
– Naziv ove selekcije glasi “Okolišno, društveno, mentalno” i to je jedan drugačiji, slojeviti programski pristup koji objedinjuje naš stav, ne samo prema tehnologiji, prirodi i planeti, već i prema društvu, odnosno javnosti, odnosno prema samima sebi, kazala je Kumjana Novakova.

Novakova je istakla i da je ekipa PLJFF smatrala svojom dužnošću da reaguje na ono što nam se događa i lokalno i globalno.
– Festival se održava krajem novembra i početkom decembra, što je ujedno i početak sezone enormne zagađenosti, kada Sarajevo postaje jedan od najzagađenijih gradova na svijetu. Smatramo da je došlo vrijeme da se malo ozbiljnije pozabavimo time, ne samo kroz komentare na društvenim mrežama, nego da pokrenemo jednu ozbiljniju debatu o tome koja je naša uloga u svemu što se događa na planu okoliša, pošto nauka očigledno govori da
svako od nas ima svoj udio u zagađenosti, rekla je Novakova, istakavši da je festival ujedno i reakcija na talas koji je pokrenula mlada švedska aktivistica Greta Thunberg, uspijevši da učini ono što nisu uspjeli naučnici, intelektualci, filozofi i umjetnici – da uzburka javnost.

Selektor festivalskog programa Diogo Pereira istakao je da selekcija extra muros obuhvata filmove iz cijelog svijeta, a najbolji među njima izabrat će međunarodni žiri u sastavu:
Adrianna Quena, Andrés Duque, Greg de Cuir Jr, Ivana Kvesić, Jelena Maksimović.

– Bilo nam je važna činjenica da je filmski jezik u svakom od njih različit zato što time postižemo selekciju koja je privlačna različitim vrstama publike. Ona također uključuje i različite okolišne teme, jer smo željeli da i takmičarski program ima vezu sa temom festivala, kazao je Pereira.

Portreti žena
Festival će biti otvoren 27. novembra (srijeda), u 19:00 u kinu Meeting Point i to filmom Vrijeme za igru francuskog reditelja Jacquesa Tatija. U pitanju je za vrijeme kada je objavljen (1967. godina) neobično ambiciozan i riskantan rad koji istražuje dehumanizirajuću moć tehnologije.
– Procijenili smo da film Vrijeme za igru može u kino dovesti različite vrste publike. Ovaj film istražuje konzumerističko društvo na slojevit način: komičan je, zabavan, ali i intelektualan, u čemu podsjeća na Chaplinove radove, kazao je Pereira.

Na zatvaranju festivala publika će moći pogledati još jedan važan film iz tekuće godine, premijerno prikazan na Locarno Film Festivalu. To je najnoviji film proslavljenog portugalskog dokumentariste Pedra Coste, Vitalina Varela.
– Taj film govori o ženi koja je u Portugal došla kao doseljenica, migrantica, a njime otvaramo pitanje izbjegličke krize. Nadamo se da će portret jedne migrantice koja se doselila u Portugal otvoriti razgovor o izbjegličkoj krizi u BiH koju nipošto ne smijemo ignorisati, kazala je Novakova.

Novakova je najavila i dvije specijalne projekcije ovogodišnjeg PLJFF: film Kuća je crna iranske rediteljice i pjesnikinje Forough Farrokhzad i Guljabani turskog dokumentariste Gürcana Kelteka.

Premijerno će na 14. PLJFF biti prikazani i filmovi nastali u sklopu neformalnih obrazovnih programa za mlade – na sedmom izdanju Škole kreativnog dokumentarnog videa Ko je vidio video?!, te u sklopu Međunarodne škole filma Border Pass / Granični prelaz, koji je saradnja PLJFF i još tri festivala dokumentarnog filma – Dokufesta iz Prištine, Beldocs iz Beograda, te Swiss Youth Film Festivala.

– PLJFF već godinama kroz neformalno obrazovanje mladih spaja film, društveni angažman i razvoj kritičkog mišljenja. Srž novog programa Border Pass je u razmjeni mladih, te kolaborativnom stvaranju. To nisu autorski filmovi u konvencionalnom značenju, nego se radi o istinskom zajedničkom autorstvu ekipa mladih iz različitih zemalja, objasnila je Novakova.

Gosti 14. PLJFF bit će reditelji i rediteljice Sasha Kulak (Hronike žive), Hiroatsu Suzuki i Rossana Torres (Zemlja), Tru’o’ng Minh Quý (Kuća na drvetu), Ivan Marković i Wu Linfeng (Od sutra ću), te hrabre žene Kruščice, Tahira Mika Tibold i Maida Bilal, koje će uz moderaciju Alme Midžić ispričati svoju nesvakidašnju i borbenu aktivističku priču.
14. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 27. novembra do 2. decembra.

Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »