Izložbe Likar i Strašni u Umjetničkoj galeriji

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine će u četvrtak, 9. novembra, otvoriti dvije izložbe i to na dvije različite lokacije, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine i Galeriji Općine Novi Grad.

Samostalna izložba istaknutog umjetnika Franje Likara biće otvorena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u 18.30 sati. Franjo Likar (Varaždin, 1928) u svom vrlo bogatom opusu, Likar ostaje otvoren za istraživanja i neprekidno stvara, te će na ovoj izložbi biti predstavljena njegova najnovija djela. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu 1951. godine. Pored slikarstva, skulpture i grafike, bavi se pozorišnom scenografijom, filmom, fotografijom i instalacijom. Dobitnik je nekoliko republičkih, gradskih i strukovnih nagrada za svoj rad. Od 2008. godine član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Klagenfurtu (Austrija), Brelima (Hrvatska) i Sarajevu.

Posjetioci će izložbu moći pogledati do 9. decembra 2017.

U Galeriji Općine Novi Grad će od 15:30 sati biti otvorena izložba čuvenog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog. Izložba fotografija „Sarajevo“ Milomira Kovačevića Strašnog je pogled na Sarajevo pogođeno ratom, ali i dalje urbano, u kojem vizualna kultura i pisana riječ ni tada nisu zamrle. Fotografije Milomira Kovačevića Strašnog nisu samo reporterske, sasvim su drugačije od fotografija stranih ratnih fotografa. One su bogate značenjima i mogućim tumačenjima, pune simbola, duboke i poetične, one pripadaju svom svijetu, koji u ratnom haosu niko nije mogao uništiti.

Izložba ostaje otvorena do 15. novembra, a Galerija Općine Novi Grad Sarajevo otvorena je svaki radni dan, od 09:00 do 16:30 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

Pored ove dvije izložbe u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine postavljena je izložbe «Đoko Mazalić, 1888 – 1975» (10.10 – 14.11.2017) i stalna postavka «Oprostorena intima».

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »