Izložba Umjetnost u izlogu, Emina Husedžinović Ibrahimović

ULUPUBiH, Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH   nastavlja sa svojim aktivnostima Umjetnost u izlogu u Galeriji ULUPUBiH  uprkos izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji. Nakon izložbe Lane Lončarević u martu, te dvije online izložbe na kojima su se predstavili Milomir Kovačević Strašni i Andrej Đerković u toku aprila, publici će se predstaviti naša članica Emina Husedžinović Ibrahimović. Njena Kolekcija “Corona” bit će postavljena u Galeriji ULUPUBiH-a u periodu od 08.06. do 17.06.2020. Otvaranje izložbe predviđeno je za 08.06.2020. godine u 15 sati u prostorijama Galerije.

Također želimo da obavjestimo medije da su u Galeriji ULUPUBiH-a uspostavljene umjetničke dežure počevši od 04.06.2020. do daljnjeg. Razlog uspostavljanja umjetničkih dežura je izostanak finansijske podrške od strane Ministarstva za kulturu KS, čime je ugrožen opstanak Udruženja i Galerije ULUPUBiH.  Publika i mediji moći će se družiti cijeli dan sa eminentnim bosanskim umjetnicima/cama,  članovima/icama ULUPUBiH-a koji su  odlučili da  nastave sa borbom za opstanak svog Udruženja i Galerije ULUPUBiH. Dežure su ujedno i glas protesta protiv marginalizacije umjetnika i umjetnosti od strane  politike koju čine i vlast i opozicija, čija zajednička nebriga i nepostojanje kulturne strategije guši umjetnički razvoj. Bez umjetnosti i kulture nema razvoja ni opstanka države.

Od danas, 04.06.2020  dežura Alisa Teletović, zatim sutra dežura Amra Zulfikarpašić, u subotu Ata Omerbašić, potom slijedeće sedmice  Ljiljana Majkić, Amila Smajović, Emina Husedžinović, Vanja Lisac, Almin Zrno i dr.

Sve informacije biti će dostupne  na  našoj  Facebook  stranici i Instagramu.

 

O KOLEKCIJI “Corona”

 Kreativnost je njen životni moto. “Dizajnerica koja živi za modu i od mode”.  Uvijek ističe da je bitno imati kontinuitet u radu, stalno se edukovati i usavršavati.

Dvadeset godina  angažiranog djelovanja u području modnog dizajna mnogobrojne samostalne modne revije kao i projekti Eminu su  etablirali  kao našu najistaknutiju modnu dizajnericu . Jasno profiliranim dizajnerskim rukopisom  utemeljenim na visokim estetskim kriterijima vrlo vješto u postmodernističkoj  maniri reinterpretira elemete prošlosti  stavljajući ih u savremeni kontekst. Njen doprinos afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene može se interpretirati kroz obim i  kvalitet opusa, ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti.  Stoga je s razlogom  nazivaju “ čuvaricom” bosanskohercegovačke tradicije. Ona je dizajner koji prati modne instance međutim ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan.  Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet. Svakim novim projektom ili kolekcijom pokazuje da modna scena Bosne i Hercegovine ima čime da se pohvali i da je moda poziv kojem se treba ozbiljno posvetiti.

Kolekcija “ CORONA”   nadahnuta  je bosanskohercegovačkim naslijeđem i folklorom u savremenom vidu odijevanja. Žanrovski je  unikatan pret-a-porter. Princip monohromije i komplementarnosti  se u konačnici smiruje  reduciranjem kolorita na ahromatske kontraste crnog i bijelog. Silueta pješčanog sata  naglašava ljepotu ženskog tijela. Ističe provokativnu formu odjeće koja naglašava eleganciju  i šarm svake dame.  Upotrebom ražličitih tekstura oplemenjuje se izgled odjevnih predmeta.  Jednostavnost rukopisa dorađuje čipkanim formama i modnim dodacima koji oslikavaju miris bosanskohercegovačke etnologije.  Recentna tematska kolekcija “Corona” nastala kao sublimacija  dosadašnjeg kontinuiranog  rada otežanim okolnostima pandemije kada je kreativnost i individualnost bila jedini vid borbe od ove pošasti.( Fotograf je bila autorica, manekene je zamjenila lutkama i na društvenim mrežama objavljivala  fotografije modela koje je izradila).Prezentira ovu kolekciju kroz mini kolekcije od po tri modela u vidu triptiha inspirišući se bojama zastava zemalja koje su ugrožene ovom bolešću ( Bosna i Hercegovina, Kina, Iran, Hrvatska, Italija…..) ili jednostavno uvezujući modele u tematske cjeline grupisane prema principu monokromije.  Poveznica ove kolekcije je maska koja je neizostavan modni dodatak uz svaki model.

 

O AUTORU: Biografija

Emina Husedžinović-Ibrahimović

Rođena 17.06.1973.g. u Banjoj Luci, gdje je završila Gimnaziju.

Diplomirala je na Tekstilno- tehnološkom fakultetu, smjer Projektiranje i dizajn tekstila i odjeće 1999.g. u Zagrebu na temu  „Aspekti kaput-haljine u visokoj modi“.

Nostrificirala diplomu 1999.g. na Manchester Univerzitetu za tekstil i odjeću.

Godine 2011. stekla  zvanje magistra inženjera tekst.teh.na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu.

Aktivan je  član Udruženja građana ULUPUBiH, Udruženja manekena i modnih kreatora BiH, Udruženja URBAN-ETNO.

Status samostalnog umjetnika od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo stekla je 2006.g.

Godine 2005. prezentira modele  u monografiji „Dizajn u Bosni i Hercegovini“, koja je nastala povodom 50 godina postojanja i rada ULUPUBiH-a.

Autor je preko 50 samostalnih kolekcija  među kojima su kolekcije pod nazivom : “Tolerancija u modi“, „Susret istoka i zapada“, „Movie star“,“Reciklirana ženstvenost“,“Duga“,“Dinastija“, „Man in mirrrror“, „Između nostalgije i budućnosti“,“All you need is love“, „Pop art and fashion“,“Strong lady“, „Chiaro scuro“, „The power of Women“,“Modne ikone“ „Viktorijanska šuma“, „Alta moda“, „Secesija“, „Kosmos“, „Urban-Etno“ koje je prezentirala na izložbama i modnim revijama.

Nagrade:

 • Septembar 2019.g. nagrada Golub mira, na međunarodnoj modnoj manifestaciji, Dom kulture, Kakanj,
 • Decembar 2018.g. nagrada za najbolju mušku kolekciju dodijelio SNL magazin, Hotel Austrija, Sarajevo,
 • April 2015.g.- Priznanje povodom 18 godina kontinuiranog izlaganja na modnim revijama od Udruženje manekena i modnih kreatora, Sarajevo;
 • Decembar 2009.g.- Prva nagrada za uniforme BiH predstavnike za EXPO Šangaj 2010;
 • g.- Nagradu za drugu najljepšu haljinu za izbor Miss Universe, Gana;
 • g -Nagradu za tekstil-moda dizajn za tri autorska rada  do strane Udruženja likovnih i primjenjenih umjetnosti, Collegium Artisticum, Sarajevo;
 • g- Nagrada za najboljeg dizajnera godine od strane Udruge Libertas, Sarajevo;
 • g- Nagrada za najbolju kolekciju 2005, Fashion week, Zenica;
 • g.- Priznanje za afirmaciju modne scene i najuspješnijeg kreatora u periodu od 2000. do 2004, Udruga Libertas, Sarajevo;
 • g.- Diploma za najbolju kostimografiju za pozorišnu predstavu „Karabeg“, 21. susreti kazališta/pozorišta BIH, Brčko;
 • g.- Nagrada za modu za kolekciju „Tolerancija u modi“, ULUPUBiH, Collegium Artisticum, Sarajevo.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »