Izložba: Roman Petrović: Djeca ulice

Od prošle sedmice posjetioci u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine mogu pogledati izložbu djela Romana Petrovića iz ciklusa “Djeca ulice”. Izložba je realizovana u sklopu projekta “Školski program” i prate je radionice za djecu školskog uzrasta.

Roman Petrović

Roman Petrović (Donji Vakuf, 1896– Sarajevo, 1947) bio je prisutan u likovnom životu Bosne i Hercegovine pune tri decenije – od svog prvog pojavljivanja na izložbi 1917. godine pa do same smrti – i praktično pripada generaciji umjetnika koji su stvarali historiju bosanskohercegovačkog (i jugoslovenskog) slikarstva između dva rata.

Poslije redovnog školovanja u Mostaru i Sarajevu, umjetničko školovanje započinje na Akademiji u Petrogradu (par mjeseci), nastavlja u Krakovu, a sve do izbijanja Prvog svjetskog rata boravi na Višoj školi za umjetnost i obrt u Zagrebu. Potom ponovo odlazi u Krakov, zatim u Budimpeštu, gdje ostaje sve do povratka u Sarajevo 1917. godine.

Cijeli svoj stvaralački vijek Roman Petrović je bio uzor, učitelj i autoritet brojnim mlađim umjetnicima, tako da je bilo logično da je, odmah po njegovom osnivanju, izabran za predsjednika ULUBiH-a. U sklopu ULUBiH-a 1980. godine otvorena je galerija koja i danas nosi njegovo ime.

“Djeca ulice”

Krajem treće decenije prošlog vijeka, Roman Petrović započinje rad na svom najvećem i najpoznatijem ciklusu „Djeca ulice“. Okosnicu teme čine napuštena djeca, male skitnice. Zanatski su ove slike rađene sa većom pažnjom nego svi dotadašnji radovi, dominiraju sivi i smeđi tonovi, koji još više ističu gorčinu atmosfere.

Ciklus „Djeca ulice“ predstavlja jednu snažnu epizodu u bosanskohercegovačkom slikarstvu koji je postavio temelje kasnijoj socijalno angažovanoj umjetnosti.

Inspirisan ovim ciklusom, Isak Samokovlija je 1933. godine napisao pripovijetku istoimenog naslova, koja je, u skraćenoj verziji, uvrštena u postavku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Školski program”

„Školski program“ je serija manjih izložbi najznačajnijih umjetnika iz naše kolekcije sa kojima smo započeli 2015. godine sa ciljem da školskoj populaciji omogućimo upoznavanje sa likovnom baštinom Bosne i Hercegovine i kolekcijom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Roman Petrović je najnovija izložba iz „Školskog programa“, a prethodile su joj izložbe Mice Todorović, Behaudina Selmanovića, Branka Radulovića, Jovana Bijelića, Ferdinanda Hodlera te izložba skulptura „Dotakni umjetnost“.

Radionice

U sklopu izložbe održavat će se radionice za djecu. Prva radionica će se održati 31. marta, a prijave su moguće putem linka (https://goo.gl/forms/L8yqpJi4kMsq734J2), maila info@ugbih.ba ili telefona 033 266 551. Radionice za organizovane školske grupe organizujemo u dogovoru s učiteljima i nastavnicama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »