58. MESS od 29. septembra do 6. oktobra

Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS danas je uz čestitku Svjetskog dana teatra koju je svim kolegicama i kolegama pročitao glumac Sanin Milavić, objavila program predstojećeg 58. Festivala MESS koji će se održati od 29. septembra do 6. oktobra 2018. godine. Slijedeći centralnu temu “Otvoreni za sve“, 58. Festival MESS zvanično će u subotu 29. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti istoimena predstava argentinske rediteljice i koreografkinje Constanze Macras, a publika će sveukupno imati priliku pogledati predstave iz 16 država i sa 4 kontinenta.

Čestitajući Svjetski dan teatra cjelokupnoj teatarskoj zajednici, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, istakao je da nas očekuje uzbudljiv Festival sa jednim interesantnim novitetom. “Festival MESS je već 58 godina dio planetarne porodice koja promovira vrijednosti međusobnog upoznavanja i već 58 godina razvijamo status jednog od najznačajnijih festivala Jugoistočne Evrope. Predstave za 58. Festival MESS selektirali smo Giorgio Ursini Uršić, Dino Mustafić i ja, a sa željom da dodatno ojačamo komunikaciju sa svim učesnicima i učesnicama, uvodimo jednu novu formu MESS foruma koji će se organizovati nakon igranja predstava“, rekao je Kreševljaković te dodao da će neke od tema MESS forum diskusija biti “Ko kreira naše predrasude“, “Humanizacija čovjeka“, “Identitet i sjećanje“ i druge.

Govoreći o procesu odabira predstava, programski direktor festivala MESS, Dino Mustafić, naglasio je da je danas mnogo teže izvršiti selekciju predstava nego ranije, posebno iz razloga što je u vremenu mass medija prepoznavanje novih imena i nove poetike poseban izazov. “Pored svog istraživačkog karaktera Festival MESS ima i funkciju edukacije. Ove godine imat ćemo raznolike forme i žanrove. Bit će tu dramskog i savremenog plesa, dokumentarnog i forumskog teatra pa sve do teatra baziranog na muzici. Od MESS-a se očekuje da bude multikulturalan, da otvara prozor u najširi svijet, da ostane promoter radikalnog, modernog i kosmopolitskog, te smo takve predstave i birali“, naveo je Mustafić te dodao da je MESS uvijek bio mimo lokalnog trenda klaustrofobije i mimo domaćeg mainstreama koji postaje konzervativan i konvencionalan.

Predstava “Otvoreni za sve“ uz muziku i ples govori o Romima kao velikoj evropskoj manjini, načinu njihovog života u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj te o diskriminaciji, siromaštvu i nasilju. Prvi put na MESS dolazi avangardna slovenačka trupa Via Negativa. Grupa etabliranih stvaralaca sa velikim brojem ljudi koji igraju u drugim teatrima, igrat će predstavu “Deveta“ koja govori o granici između čovjeka i životinje.

 Iz Rumunije na 58. MESS sa svojom predstavom stiže i jedan od najboljih evropskih reditelja, Mihai Maniutiu. Izuzetno vizuelna predstava “Rambuku“ igrat će na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a govori o ljubavi kroz historiju i materiju. O odnosu porodice i mogućnosti ličnog odabira u trenutku društvenog pritiska kroz predstavu “Ono što nedostaje“ Zagrebačkog kazališta mladih, govori rediteljica Selma Spahić.

Na MESS se ove godine vraća i talijanska trupa Collecttivo CineticO, koja je prije nekoliko godina dobila i nagradu publike. Ovaj put predstavit će se sa brzim i dinamičnim komadom “Sylphidarium-Maria Taglioni na podu“, u kojem se bave pitanjem tijela kad je subjekt ili kad postaje seksualni objekt. Poljska trupa Komuna Warszawa sa predstavom “Cezary polazi u rat“, na duhovit i radikalan način kroz muzičku formu propitivat će teme koje su opsesivne u našem društvu, a tiču se prijeratne i postratne zbilje.

Publika će na 58. Festivalu MESS moći pogledati i apstraktnu koreografsku predstavu “Ti nisi onaj koji će živjeti dugo“ koja stiže iz Česke Republike dok će belgijsko-holandska koprodukcija Chrisa Keulemansa i Enkidua Khladea predstaviti dokumentaristički teatar u komadu “Bagdad“.

 Predstava Alessandra Serre “Macbettu“ koja dolazi sa Sardinije, specifičan je oblik etno-ambijentalnog teatra koji kroz klasičan pristup rađa neka nova značenja. Predstava “Palmira“ iz Velike Britanije govori o za MESS veoma važnom odnosu prema kulturno-historijskom naslijeđu i tome zašto su politike uništenja opasne za civilizacijske vrednote.

Gdje počinje radikalno zlo, zašto dođu bijeda i siromaštvo i zašto tada izgubimo svaki etički korektiv? Odgovore na ova pitanja ponudit će predstava “Carstvo mraka“ autora Igora Vuka Torbice nastala u produkciji Narodnog pozorišta Srbije. Vizualna i bez govora, predstava “Besmrtnost“ iz Irana priča je o čovjeku umornom od svog životnog stila koji emigrira u svijet snova.

Na MESS-u nagrađivani reditelj, Andraš Urban, publici će se predstaviti sa svoja dva komada. “Bordel Balkan“, predstava je rađena na Kosovu i govori o balkanskim mitovima i odnosu prema zločinu. Fascinantna energija albanskog kolektiva otvara temu koju bi svi rado voljeli vidjeti na našim scenama. Predstava “Leptir“ nastala u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, potpuno dekonstruiše pojam porodice, tradicionalne mitove i stereotipe o crnogorskom društvu te pokazuje koliko iza nekih floskula ima licemjerstva.

Njemačko-kamerunska koprodukcija u predstavi “Fin de Mission“ govori o savremenom ropstvu kroz muzičku, plesnu i dramski formu, dok “Groznica“ koja stiže iz Sjedinjenih Američkih Država kao interaktivna i forumska predstava obrađuje temu individualne i kolektivne odgovornosti i naše spremnosti da to propitujemo u teatru.

Dječiji program Mali MESS sadržavat će 4 predstave i nekoliko radionica sa značajnom interakcijom sa djecom. Odabir predstava za bh. selekciju još uvijek je u toku i bit će objavljena u mjesecu junu. Ovogodišnji selektor bh. selekcije je teatarski kritičar i teatrolog, Aleksandar Milosavljević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »