Izložba EMIRA DURMIŠEVIĆA “Kraljevi i kraljice Bosne”

U Galeriji ULUPUBiH će od srijede 4.11. do ponedeljka 16.11.2020. godine biti otvorena izložba ilustracija člana ULUPUBiH-a, Emira Durmiševića pod nazivom Kraljevi i kraljice Bosne. Izložba se dešava u okviru projekta Umjetnost u izlogu 2020, koji je započet još prošle godine. Dok je prošle godine u okviru ovog projekta otvoreno 13 izložbi, ove godine je do ovog mjeseca otvoreno 8 izložbi naših članova, među kojima su i dvije online izložbe fotografija.

Zbog trenutne pogoršane epidemiološke slike, izložba neće imati oficijelno otvorenje, ali ste pozvani da nas posjetite u petak 4.11. od 12 do 16 h u Galeriji ULUPUBiH na adresi Koševo br. 7.

Historija srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva ispunjena je pričama o slavnim vladarima, kraljevima i kraljicama, čije su živote obilježili raskošna vjenčanja, srdačni i burni odnosi sa susjedima, veličanstveni turniri, lične tragedije, te ratovi i presudne bitke koji su u mnogim slučajevima mijenjali ne samo tok historije Bosne i Balkana, već i Evrope u cjelini… Neki od tih kraljeva i kraljica bili su slavni i poznati daleko izvan granica Bosne. Širom Evrope pronosio se glas o uglednom i bogatom kraljevstvu na Balkanu… Bosanskom kraljevstvu. Mnoge bosanske princeze udavale su se za slavne i moćne evropske vladare, šireći utjecaj, snagu i slavu Bosne na sve strane tadašnjeg poznatog svijeta. A opet, tako malo znamo o njima i njihovim životima, i nije bitno zbog čega je to tako. Činjenica je da tako jeste. Čitajući u starim knjigama o njihovim životima pitao sam se šta se može učiniti da se to promijeni, a onda sam odlučio da sve svoje znanje o vladarima Bosanskog kraljevstva, uz pomoć svojih umjetničkih i kreativnih sposobnosti, pretočim u knjigu iz koje će čitalac upoznati znamenite vladare Bosne. Na ilustracijama predstavljenim na ovoj izložbi publika će imati priliku da kroz živote kraljeva i kraljica Bosne upozna historiju ove zemlje i njenih vladara koji su ostavili neizbrisiv pečat na ovaj dio svijeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »