IT Girls crowdfunding kampanja za manje od 7 dana prikupila preko 8,000$

Crowdfunding kampanja koju su IT Girls i Bit Alijansa zajedno pokrenuli sa ciljem nabavke Arduino setova za škole i održavanje radionica za djevojčice u osnovnim školama za manje od sedam dana prikupila je više od 90% potrebnih sredstava.

„Da bismo opremili 6 škola i održali 6 radionica za 120 djevojčica potrebno je 9,125 USD. Kampanja traje do 30. novembra, a u prvih 6 dana od objave kampanje uspjeli smo prikupiti skoro sva potrebna sredstava. To nam je pokazalo da bosanskohercegovačka javnost podržava IT Girls, te da želimo da informatika u školama postane interaktivnija i zabavnija za djevojčice, ali i dječake“, izjavila je Tanja Madžarević, koordinatorica IT Girls inicijative, dodavši da kampanja objavljuje novi cilj – dodatnih 6 škola u kojima će se održati #PostaniITGirl Arduino radionice.

Arduino je jedna od platformi koja se može koristiti za praktično učenje informatike, jednostavan je za početnike, ali i dovoljno fleksibilan za napredne korisnike, a IT Girls želi omogućiti djevojčicama da ovu kompjutersku platformu koriste u školama koje pohađaju. To je otvorena kompjuterska i softverska platforma koja omogućava sklapanje uređaja kojim se upravlja kompjuterima, a pomoću Arduina mogu se napraviti uređaji koji automatski pale i gase svjetla u vašoj kući, požarni alarmi, semafori, uređaji koji će zalijevati vašu biljku u tačno određeno vrijeme, različiti robote i elektronički projekti – pitanje je samo mašte, volje, vremena i znanja, naglašeno je na platformi Indiegogo na kojoj je objavljena kampanja.

Kampanju je do sada novčano podržalo preko 170 osoba, te kompanija Klika D.O.O. iz Sarajeva.

IT Girls inicijativa osnovana je sa ciljem da podstakne mlade žene da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija, te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »