Interaktivna radionica iz biodizajna i ekologije na drugom MAYA festu

U okviru drugog izdanja festivala printane majice, dizajna i rukotvorina MAYA fest, koje će biti održano sutra na platou ispred Historijskog muzeja BiH sa početkom od 12 sati, biće predstavljena i radionica za djecu iz biodizajna i ekologije koju će voditi dizajnerica Maja Halilović. Radi se o interaktivnoj radionici tokom koje će ova dizajnerica sa najmlađim posjetiocima festivala MAYA raditi na iznalaženju alternativnih rješenja za plastične kese i plastiku kao velike zagađivače naše planete.

Putem istraživanja ove dizajnerice na polju scobyija, kulture bakterija i kvasca, najmlađim posjetiocima će biti omogućen sadržajan edukativni program sa temom očuvanja naše prirodne sredine. Takođe, kroz učenje o prirodi, njenoj zaštiti i našoj dobrobiti iz toga, nastojaće se raditi na razvijanju pozitivne prakse ekološke svijeti od najmlađih dana.

–              Smatram da je naš fokus danas na najmlađoj populaciji, oni su ti koji moraju biti generatori promjena, i mijenjati paradigmu zagađivanja koju im ostavljamo u naslijeđe. Kroz interaktivan proces, crtanje, igru i učenje, te kroz predstavljanje kulture scoby, koju istražujem kao alternativni lakorazgradivi materijal već dvije godine, pokušaću na najbolji način predstaviti mladim posjetiocima i posjetiteljkama MAYA festa važnost rada na promjeni naših navika i odnosa prema planeti čiji smo neodvojivi dio, rekla je dizajnerica Maja Halilović povodom svog programa.

Sve što najmlađi posjetioci MAYA festa budu nacrtali i kreirali u okviru ovog programa moći će i štampati na majicama, te će na taj način imati i poklon koji će ih podsjećati na važnost očuvanja naše prirodne sredine.

Podsjećamo, ovogodišnje izdanje MAYA festa održava se pod pokroviteljstvom Ureda Evropske Unije u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »