“Hvala vam na ovim važnim i dirljivim pričama. Književnost je nejaka pred njima.”

U Sarajevu je nakon 10 dana zatvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva koju je posjetilo rekordnih 4.000 posjetilaca. Stotine građana i građanki, među kojima su najbrojnije bile porodice s djecom, stizalo je svakoga dana u Historijski muzej BiH da vide dio kolekcije Muzeja ratnog djetinjstva koji bi uskoro trebao biti otvoren u svom prostoru u Sarajevu.

Naizgled skromni i bezvrijedni, eksponati Muzeja ratnog djetinjstva iza sebe kriju nevjerovatne životne priče, te su od ogromnog značaja za ljude koji su bili djeca u ratu. Priče iza eksponata ne izazivaju samo tugu, nego i radost, ponos, nostalgiju, te druge snažne emocije. Na nekoliko stotina stranica posjetioci su u knjigu utisaka napisali svoje mišljenje o izložbi. Među njima su bili i književnik Almir Imširević, glumica Maja Izetbegović, historičar Nihad Kreševljaković i muzičar Damir Imamović.2

“Hvala vam na ovim važnim i dirljivim pričama. Književnost je nejaka pred njima.”, zapisao je Imširević. Maja Izetbegović napisala je: “Ne mogu da progovorim nakon izložbe. Cijelo moje djetinjstvo i uspomene koje su ostale i koje sam potisnula, svjesno ili nesvjesno, vratile su se i uzele me jako, jako. Hvala vam na ovom iskustvu.”

“Ova postavka je najbolji pokazatelj koliko je važno da Sarajevo što prije dobije Muzej ratnog djetinjstva. Značaj ovog Muzeja prelazi granice grada Sarajeva i važan je dio svjetske baštine”, napisao je Nihad Kreševljaković.

Damir Imamović je o izložbi napisao: “Snažno, pametno, bez patetike, univerzalno, opšteljudski važno. Najiskrenije želim organizatorima/kama da istraju i naprave jedan muzej kakvog niko nije napravio, u znak ljubavi i protiv svake mržnje.”

Iz Muzeja ratnog djetinjstva saopćili su da nastavljaju borbu za svoj stalni prostor u Sarajevu, te da će uskoro gostovati širom BiH. Također poručuju da će na prikupljanju predmeta i priča raditi kontinuirano, te pozivaju sve građane i građanke BiH rođene između 1974. i 1992. godine, koji žele umuzejiti svoj predmet i ispričati svoju priču, da im se jave preko web-stranice djetinjstvouratu.com/muzej

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »