Historijski muzej poziva na virtualno otvorenje šestoaprilske izložbe “Was ist Walter?”

Historijski muzej BiH vas poziva na virtualno otvorenje šestoaprilske izložbe “Was ist Walter?” – izložbe koja je poklon građanima/građankama za Dan grada Sarajeva 6/4/2020 u 20:00 @ fb: Historijski muzej BIH “Was ist Walter?”

 Muzeji su nekada bili mjesta gdje se čuvaju priče o velikim, nacionalnim herojima. Tako je u Muzej revolucije BiH, današnji Historijski muzej BiH, ušla priča o Valteru – jednom od osloboditelja Sarajeva od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Kroz historiju se mijenjao muzej, mijenjala se slika Valtera, mijenjalo se društvo – sve promjene su dovele do toga da se 6. aprila 2020. godine možemo pitati:  „Was ist Walter?“ ili „Šta je Sarajevo danas? Koliko je prošlost oblikovala naš grad? Koje su priče iz prošlosti Sarajeva koje trebamo njegovati i u budućnosti? Koji su simboli grada? Izložba „Was ist Walter“ je kritičko putovanje kroz historiju Sarajeva, čiji odgovori se ne artikulišu kroz jednu paradigmu, već kroz niz različitih i autentičnih umjetničkih odgovora.

Izložba je započela otvorenim pozivom Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Umjetnici i umjetnice su, korištenjem muzejske građe, različitim likovnim sredstvima odgovarali na postavljeno pitanje. Odgovori su trebali biti predstavljeni u obnovljenoj muzejskoj bašti. Dok su umjetnici u svojim ateljeima pripremali radove, muzejski tim je radio na predstavljanju bašte u novom ruhu i na povezivanju muzeja sa glavnom pješačkom zonom u Sarajevu. A onda se nedaća, daleka i nepoznata, približila i nama. Svijet kojeg smo poznavali se, zbog pandemije koronavirusa, preko noći promijenio. Otvorene muzejske riznice iz kojih smo pripremali priče su morale biti zatvorene. Inspirisani porukama iz naše historije koje smo otkrivali pripremajući izložbu, shvatili smo da moramo pronaći način da „valterovski“ djelujemo. Ako već ne možemo postaviti izložbu u fizičkom prostoru, možemo to napraviti u virtualnom! Međutim, paradigma o „buđenju grada/buđenju muzeja“ šestoaprilskom, proljetnom izložbom bila je neodrživa u novouspostavljenom svijetu karantina. Ne samo da smo morali tragati za novim načinima obraćanja izoliranoj publici, već i za novim manifestacijama hrabrosti: hrabrosti prije tri ili sedam decenija nije ista kao ona koja nas može sačuvati od virusa 6. aprila 2020. godine – zato je izložba podsticaj da razmišljamo o novim modelima i manifestacijama hrabrosti. Ovu redovno planiranu izložbu produciramo u vanrednom stanju zahvaljujući izvanrednim naporima i želji bosanskohercegovačkih umjetnica i umjetnika da nam kultura makar na kratko posluži kao privid normalnosti. Neće nam ova izložba otkriti vakcinu ili lijek protiv koronavirusa, ali će nam, nadamo se, pomoći da se prisjetimo svih vrijednosti kojima se kroz historiju, uprkos vanrednim stanjima, održavao duh Sarajeva – duh solidarnosti i otpora čija se personifikacija zove Valter.

Kroz izložbu će biti predstavljeni radovi sljedećih umjetnika/umjetnica:

Ada Sivac

Adnan Vlajčić

Alisa Teletović

Ana Milijević

Andrej Bjeloš

Andrej Đerković

Antonio Grgić

Armin Graca

Boris Hodak

Denis Haračić

Dino Aganović

Emira Žerić

Ensar Hadžić

Ermin Lazović

Hana Dujmović

Husein Šljivo

Ivan Koroman

Jasmin Alihodžić

Kemal Ridžal

Lectori Salutem

Lejla Duran

Nelisa Baždar

Navid Bulbulija

Rikardo Druškić

Saša Nikolinović

Saša Peševski

Selma Ćatović Hughes

Sestre

Zdravko Cvjetković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »