Historijski muzej BiH obilježava Međunarodni dan muzeja

Historijski muzej BiH iz godine u godinu obilježava Međunarodni dan muzeja i pridružuje se internacionalnoj porodici muzeja koji proslavljaju naslijeđe i muzejske priče. Pandemija je promijenila pojavnu stvarnost – tako je i svijet muzeja u 2021. godini u procesu propitivanja i promišljanja. Ove godine se Dan muzeja obilježava pod temom „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“.

Tim Historijskog muzeja BiH je pripremio program koji prati ovogodišnju temu obilježavanja Dana muzeja, a zasnovan je na 
predstavljanju optimističnih priča iz bosanskohercegovačke historije o društvenom oporavku i napretku. Tako će muzejskim posjetiteljima biti predstavljene tek otvorene postavke „Buđenje solidarnosti“ i „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? – bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1992. godine“. Postavke će biti interpretirane kroz radionice, kustoska vođenja i predavanja, koja će trajati od 10:00 do 21:00. Ove godine Historijski muzej BiH 
predstavlja priče o obnavljanju bosanskohercegovačkog društva kroz historiju, s ciljem da primjeri iz prošlosti pomognu u mijenjanju sadašnjosti. Program Historijskog muzeja BiH pod krilaticom „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo!“ pokazuje koliko je važno da zajednički redefiniramo muzeje – kako bi muzeji postali edukativne 
institucije u službi društvenog napretka. Iako muzej neće biti otvoren do ponoći, kao što je to bilo svih prethodnih godina, muzejske priče će biti u potpunosti dostupne posjetiteljima.

Ulaz u muzej će biti moguć uz poštivanje mjera koje nalaže trenutna epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini. Veliki broj aktivnosti će se održati u vanjskom prostoru muzeja. Ulaz na sve aktivnosti je slobodan.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

U HISTORIJSKOM MUZEJU BIH

BUDUĆNOST MUZEJA: OPORAVAK I PONOVNO OSMIŠLJAVANJE

SVAKOGA DANA U SVAKOM POGLEDU SVE VIŠE NAPREDUJEMO!

10:00 – 11:30 Radionica „Buđenje solidarnosti“

Kako nam umjetnost može pomoći u oporavku društva? Koja je budućnost muzeja? Kroz radionicu „Buđenje solidarnosti“ putujemo kroz historiju umjetnosti i učimo kako kultura pomaže da se izborimo sa društvenim krizama. Radionica se realizira u okviru istoimene izložbe, čiju realizaciju je pomogla Evropska unija u BiH.

12:00 – 13:00  „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? – kustosko vođenje kroz izložbu

Koja je uloga filmske umjetnosti u bosanskohercegovačkom društvu? Kako je film doprinosio razvoju društva? Izložba nastoji odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku, predstaviti filmske stvaratelje  idjelatnike Bosne I Hercegovine kroz historiju I potaknuti promišljanje o kompleksnosti I izazovima stvaranja filma – prikazujući svijet I život filma “iza scene”.

13:00 – 22:00 Muzejska kafa

Nakon obilaska muzejskih postavki, možete se odmoriti uz muziku iz domaćih filmova. Museum cafe je na platou muzeja, uz podršku Cafe Tito.

14:00 – 17:00 Simultano kustosko vođenje kroz muzejske priče

Otkrijte priče koje se čuvaju u Historijskom muzeju BiH! Predstavljamo Vam: stalnu postavku „Opkoljeno Sarajevo“, „15 godina“ (fotografije Jima Marshalla), „Otvoreni depo“, „Polet žena“, „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? – bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1992. godine“ i „Buđenje solidarnosti“.

17:30 – 19:00 Iz historije jugoslovenskog filma: Praška škola

Predavanje vodi profesor Faruk Lončarević. Aktivnost se realizira uz pomoć i podršku Filmskog centra Sarajevo.

19:00 – 20:00 Projekcija filma „Golim rukama“ Hajrudina Šibe Krvavca

Film „Golim rukama“ iz 1981. godine, autora Šibe Krvavca, pokazuje kako se vlastitim radom stanovništvo Jugoslavije nosilo sa izazovima Drugog svjetskog rata, poslijeratne neimaštine i loših vremenskih prilika. „Golim rukama“ je filmska priča o oporavku društva snagom individualnog rada i željom za ljepšom budućnosti – priča koja može biti inspiracija u svakom vremenu i pred različitim preprekama. Projekcija filma će se održati u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »