Deveta epizoda Već danas! podcasta ispituje povezanost mladih i sporta

Mladi iz Zvornika i Kalesije koji stoje iza Već danas! podcasta, u devetoj epizodi ispitivali su povezanost mladih i sporta te istraživali koji su to pozitivni ishodi aktivnog bavljenja sportom, naročito pri razvoju karaktera mladih. Odbojkaš Vladimir Petrović kaže da je važno baviti se onim što voliš i uživati u tome.

Za bavljenje sportom potrebno je dobro organizovati vrijeme i napraviti detaljan plan aktivnosti. Važno je u planiraju i organizovanju vremena postaviti prioritete. Meni je svakako trenutno fakultet prioritet ali i uz obaveze na fakultetu uredno stižem da se posvetim sportu“ – izjavio je Vladimir Petrović, odbojkaš, trener odbojke i student geodezije.

Vladimir je tokom svoje dugogodišnje karijere kao odbojkaš nailazio na mnoge uspone i padove, te naglašava da su mu upravo padovi svaki put iznova oblikovali karakter, volju ali i želju da nastavi da se bavi sportom. Ističe da mu je sport pomogao da razvije motivaciju i nauči prihvatiti uspjehe i neuspjehe.

Bio sam često posljednji na listi i dosta puta gubio, to mi nije davalo opravdanje da odustanem već samo snagu da jače treniram i volju da se dokažem sebi. Tako sam rano stekao saznanje da je potrebno naučiti gubiti i da poraz nije ništa loše. Za mene i dan danas uspjeh predstavlja  odraz poslije gubitka“ – dodao je Vladimir Petrović, odbojkaš, trener odbojke i student geodezije.

Profesionalni kick bokser iz Kalesije također smatra da je neuspjeh sastavni dio uspjeha. Dijeleći svoje iskustvo ističe da je upravo kroz poraz dostigao željeni cilj.

Jedno od mojih najvećih dostignuća sigurno je takmičenje u Zenici za koje sam se spremao i nadao se da ću da osvojim prvenstvo kako bih ušao u reprezentaciju i išao na Evropsko prvenstvo. Tokom priprema sam međutim zadobio lakšu tjelesnu povredu zgloba ali to me nije spriječilo. Ja sam sa gipsom i svježom povredom bio uspješan na takmičenju, te osvojio titulu i izborio plasman u reprezentaciju za takmičenje na Evropskom prvenstvu“ – istakao je Huso Turić, kick bokser iz Kalesije.

Da sport pruža mogućnost da se postigne izvrsnost karaktera kroz uzajamnu motivaciju, izazove i podršku govori i činjenica da je Vladimir postao i trener.

„Od uspjeha bih istakao kadetsko prvenstvo BiH, kada smo u zadnjem trenutku gubili od Kaknja u polufinalu, nakon čega smo u BiH finalu pobijedili. No, daleko najvrjednija titula je trenerska titula kada sam vodio klub koji je osvoji Pionirsko prvenstvo BiH prije dvije godine.“ – dodaje Petrović.

U toku razgovora sa Vladimirom podcrtana je činjenica da sport sa sobom neminovno povlači i dosta odricanja ali da se svako odricanje isplati. Mladi koji uvrste sport u svoju svakodnevnicu bivaju zdraviji, razvijaju socijalnu inteligenciju, osjećaj za timski rad ali i postaju bogatiji za nova poznanstva.

Ekipa od deset mladih ljudi iz Zvornika i Kalesije svake sedmice pripremaju zanimljive teme za Već danas! podcast, te se iznova trude istražiti aktuelne i zanimljive teme iz oblasti svakodnevnog života koji se tiču njihovih lokalnih zajednica, tačnije Birač regije (Milići, Vlasenica, Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Sekovići), ali i mladih iz cijele BiH.

Već danas! podcast možete pratiti putem Youtube-a, Instagram i Facebook profila pod nazivom Podcast „Već danas“.

Medijski partneri Već danas podcasta su portal InfoBirač, Udruženje Prijatelji Srebrenice, Free Radio Prijedor, RSG grupacija i FACE TV.

Već danas podcast se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »