Gostujuća predstava “U ime oca” na sceni Sartr-a

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, u ponedjeljak 14. Oktobra sa početkom u 20h odigrat će se predstava „U ime oca“, nastala u koprodukciji The Alpha Group i Narodno pozorište Tuzla, uz generalnu podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo!
Predstava “U ime Oca”  govori o iskustvima djece rođene kao posljedica silovanja žena u minulom ratu u Bosni i Hercegovini .   Tokom rata u BiH silovano je između 35.000 i 50.000 žena. Veliki broj njih je zatrudnjelo, a većina ih je rodila djecu koju sistem u našoj državi još uvijek ne prepoznaje.

Ovaj dokumentarno-plesni komad zajedno su koprodukcijski radili umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije pod rediteljskom palicom Darrela Toulona.

Inicijalnu tačku za nastanak ovog potresnog komada Toulon je osjetio nakon susreta s Alenom Muhićem, djetetom silovane majke, rođenim 1993. godine u goraždanskoj Ratnoj bolnici. Alenova biološka majka je silovana i prognana iz Foče, a on je na svijet došao nakon ovog čina.

Prema riječima reditelja  ova predstava je rezultat  iščitavanja životnih sudbina ljudi o kojima se u predstavi govori te analiza veoma potresnih svjedočanstava. U predstavi osim glumaca, uloge ostvaruju sa svojim životnim pričama i djeca rođena kao posljedica silovanja, članice i članovi udruženja Zaboravljena djeca, kao i Ajna Jusić predsjednica  ovog udruženja.

Režija/ Darrel Toulon
U predstavi Igraju/ Ajna Jusić, Avdić Ermin, Cook Ivana, Filipović Armin, Gagić Nikolina, Ibrahimović Jasmina, Kahrimanović Sadika, Novaković Marija, Wally Norbert, Zahirović Feda

Muzika/ Donika Rudi, Norbert Wally

Kostimi/ Vesna Teodosić

Svjetlo/ Nermin Brković
Rezervacije ulaznica na broj 033 664 070 ili putem FB stranice Sarajevskog ratnog teatra!

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »