UNICEF osniva “Cryptocurrency” fond

UNICEF će imati priliku da prima, čuva i distribuiše donacije u kriptovaluti i bitkoinu, kroz novoosnovani UNICEF-ov “Cryptocurrency” fond. Kao prva od UN organizacija sa ovom vrstom prikupljanja sredstava, UNICEF će koristiti kriptovalute za finansiranje tehnologija otvorenog koda koje će biti od koristi djeci i mladim ljudima širom svijeta.

U strukturi UNICEF-ovog fonda u kriptovaluti, kontribucije će biti čuvane i dodjeljivane u istoj kriptovaluti.

“Ovo je nov i uzbudljiv poduhvat UNICEF-a”, rekla je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. “Ukoliko digitalne ekonomije I valute imaju potencijal da oblikuju živote budućih generacija, važno je da istražimo mogućnosti koje se nude. Upravo iz ovog razloga osnivanje Fonda kriptovaluta predstavlja važan i poželjan korak naprijed u humanitarnom I razvojnom radu.”

Prvi doprinosi UNICEF-ovom Fondu kriptovaluta biće primljen od Ethereum fondacije, a dalje će biti raspodjeljene na tri projekta UNICEF-ovom Inovacijskom fondu– i projektu kojim koordiniše GIGA inicijativa kako bi povezala škole širom svijeta na internet.

Ethereum fondacija je nestrpljiva da pokaže mogućnosti koje Ethereum  i blockchain tehnologija može da pruži zajednicama širom svijeta. Preduzimamo akcije, zajedno sa UNICEF-om i Kripto fondom, kako bi poboljšali pristup osnovnim potrebama, pravima i resursima”, rekla je Aya Miyaguchi, izvršna direktorica Ethereum fondacije. “Naš cilj je da podržimo istraživanje i razvoj Ethereum platforme i da povećamo zajednicu onih koji imaju korist od tehnologija koje će poboljšati živote bezbroj korisnika i industrija u godinama koje dolaze. Želimo da se zahvalimo UNICEF-u i porodici nacionalnih komiteta UNICEF-a na njihovom vođstvu, jer zajedno stvaramo stvarni napredak.”

Ethereum fondacija će napraviti inicijalnu donaciju putem Francuskog nacionalnog komiteta UNICEF-a.

UNICEF-ovi nacionalni komiteti SAD-aAustralije i Novog Zelanda takođe prihvataju kriptovalute.

Osnivanje UNICEF-ovog fonda kriptovaluta predstavlja dio UNICEF-ovog kontinuiranog rada sa blockchain tehnologijom. UNICEF zajedno sa WFP-om void UN-ovu inovativnu mrežu. Mreža je zadužena za istraživanje potencijala i nedostataka blockchain-a I drugih tehnologija u nastajanju.

Kontakti za medije
UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini
O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »