Earth Hour -Sat za planet zemlju

U susret obilježavanju globalne inicijative Sat za planet Zemlju (Earth Hour) u BiH WWF je stavio naglasak na degradaciju međunarodno zaštićenih močvarnih staništa  Hutovog blata i Livanjskog polja.

Ovogodišnji se Sat za planet Zemlju, obilježava 24. ožujka pod sloganom „Connect2Earth“, odnosno spojite se sa Zemljom. Popularni Earth Hour, počeo je kao akcija jednoga grada 2007. godine i prerastao u najveću svjetsku volontersku akciju u kojoj je prošle godine sudjelovalo više od 180 zemalja

Na pokrenutoj internetskoj stranici connect2earth.org svi su pozvani da napišu što za njih znače biološka raznolikost i priroda. Napravljena u partnerstvu s tajništvom Konvencije o biološkoj raznolikosti Ujedinjenih naroda, namjena te stranice je osvijestiti ljude o značaju bioraznolikosti kao i dati ideje što svaki pojedinac može napraviti kako bi osigurao bolju budućnost našeg planeta

„U ovoj godini obilježava se jubilej (25 godina) Konvencije o biološkoj raznolikosti. Kroz partnerstvo s WWF-om naredne tri godine ćemo buditi svijest o biološkoj raznolikosti, počevši s ovom subotom i Satom za planet Zemlju, s ciljem povećanja komunikacije biološke raznolikosti. Zahvaljujem se WWF Adriji koja i ove godine podstiče svijest javnosti o značaju prirodnih resursa i zaštiti prirode BiH kroz ovaj događaj“, izjavio je Mehmed Cero, nacionalna fokalna tačka za Konvenciju o biološkoj raznolikosti.

U našoj regiji WWF će kroz Sat za planet Zemlju istaknuti povezanost bioraznolikosti i klimatskih promjena. Sloganu ‘Connect2Earth’ WWF dodaje ‘Connect2Rivers’ i cijelu inicijativu usmjerit će na zaštitu slatkovodnih ekosustava, močvara, i rijeka. U Bosni i Hercegovini usredotočeni smo na močvare i hitnu potrebu za njihovom revitalizacijom.

 

 

 

 

 

„WWF je rad  na zaštiti močvarnih staništa Hutovog blata i Livanjskog polja započeo prije više od deset godina. Istraživanja koja je proveo WWF-ov stručni tim ukazuju na zanačajnu degradaciju ekosustava na ovim međunarodno zaštićenim močvarnim staništima. WWF zaključuje da je najveći razlog za to preusmjeravanje voda isključivo za potrebe proizvodnje električne energije“, objašnjava Zoran Mateljak, voditelj WWF-a u BiH.“ Prihod od samo nekoloko sati rada mjesečno  hidroelekrtrana, koje oduzimaju vode ovim močvarama,dovoljan za spas i revitalizaciju močvarnih staništa. Želimo ukazati da je riješenje ovog problema nadohvat ruke i da zajedno možemo očuvati ova staništa. Močvare ne samo da daju samo važan doprinos bogatstvu života i biološkoj raznolikosti Balkana već nude i niz važnih usluga lokalnom stanovništvu. Ulaganje u očuvanje prirode vrijedno je kako za prirodu tako i za ljude, kao što i pokazuju Izvješća o procjeni dobrobiti od zaštićenih područja“ , zaključio  je  Mateljak .

 

 

I ove godine na poziv WWF-a da se uključe u akciju Sat za planet Zemlju su se odazvali brojni gradovi u BiH. Svjetla će se ponovno gasiti na znamenitostima u Mostaru, Banjaluci, Doboju, i Sarajevu a svake godine u akciju  ukjljučuju se i novi gradovi i općine. Popis gradova iz BiH i regije koji sudjeluju u akciji možete pronaći ovdje .

 

Posjetite http://www.earthhour.org da biste saznali što se događa na lokacijama širom svijeta i pročitajte priče pojedinaca o tome što rade za naš planet. Ovo je naše vrijeme da osiguramo zdravu, održivu i klimatsku uravnoteženu budućnost za sve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »