Panel EPK 2024 u Banjaluci-Izazov za nezavisni kulturni sektor

UG Akcija Sarajevo Vas ljubazno poziva na panel o programu Evropska prijestonica kulture pod nazivom “EPK 2024: Izazov za nezavisni kulturni sektor”, koja će se održati 23. 3. 2018., u Muzičkom paviljonu Staklenac u Banjaluci, s početkom u 18 sati (registracija i izjave za medije počinju u 17:45).

Evropska prijestonica kulture (EPK) je najpoznatiji i najprestižniji kulturni program Evropske unije, u kome od 2014. godine mogu učestvovati i gradovi iz BiH. Nezavisni kulturni sektor u brojnim evropskim gradovima uvijek je pokazivao posebno zanimanje za ovaj tip projekta. U velikom broju slučajeva, inicijativa za kandidaturu pojedinih gradova došla je upravo od nezavisnih kulturnjaka, koji su u njemu vidjeli priliku da poprave vlastiti status na svojim kulturnim scenama.

Kako stoje stvari sa nezavisnim kulturnim sektorom u Banjaluci i Mostaru, bh. gradovima koji su odlučili učestvovati u ovom takmičenju, računajući na titulu EPK 2024? Koliko su protagonisti nezavisne scene u ova dva grada upoznati s gradskim EPK inicijativama, i jesu li i na koje načine već uključeni u njih. Koja su njihova očekivanja od ovog projekta, a kako njihovo učešće i doprinos vide timovi EPK 2024? Koliko o odnosu nezavisnog kulturnog sektora i projekta kakav je EPK možemo naučiti iz ostalih kandidatura, poput one za EPK Novi Sad 2021?

Na događaju će govoriti:

 Branka Ćurčić, art kritičarka i ekspertica za kulturnu politiku, Grupa za konceptualnu politiku, Novi Sad;

  • Marko Bilbija, šef tima EPK Banjaluka 2024;
  • Dijana Grbić, članica tima EPK Banjaluka 2024;
  • Orhan Maslo, producent i menadžer Mostar Rock School, i član Foruma Mostar EPK 2024;
  • Adela Lerić, dramska pedagoginja, članica Foruma Mostar EPK 2024.

 Panel će moderirati projektni koordinator Udruženja Akcija Nebojša Jovanović.

S predstavnicima EPK timova i nezavisnih sektora Banjaluke, Mostara i Novog Sada razgovaraćemo o dosadašnjim koracima na uključivanju nezavisne scene u kandidaturu, kao i nastavku saradnje između administracije projekta i nezavisnih kulturnih protagonista.
Očekujemo Vas!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »