Drugi koncert studenata Odsjeka za klavir u okviru 14. “Majskih muzičkih svečanosti”

Drugo festivalsko predstavljanje studenata Odsjeka za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u okviru ovogodišnjeg izdanja “Majskih muzičkih svečanosti”, bit će upriličeno u srijedu, 9. juna 2021. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtaman” (Sala Srednje muzičke škole). Tim povodom će nastupiti Amila Rančić, studentica u klasi prof. mr. Višnje Bakalar, Jelena Andrić, Jasmin Ibrahimkadić i Ilma Šut, studenti prof. mr. Azre Medić, te Iva Lazić i Nedim Seferović, studenti u klasi prof. mr. Dragana Opančića i ass. mr. Zlatana Božute.

U uvodnom dijelu koncerta će se predstaviti apsolventica Amila Rančić izvedbom Toccate BWV 912 u D duru Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750), jedne od sedam toccata iz njegovog ranog opusa. Osim što se temelji na improvizacijskom karakteru i motoričnosti kao svojim esencijalnim obilježjima, ovo djelo odražava ravnotežu u stilskom i formalnom smislu, pa se odjeljci, različiti po tempu, temperamentu i fakturi, prirodno stapaju u monolitnu cjelinu.

Jasmin Ibrahimkadić, student drugog ciklusa studija, svirat će Nocturno op. 48, br. 1 u c molu kojim Frédéric Chopin (1810-1849) do vrhunca dovodi svoju romantičarsku poetiku. Ispitujući ekspresivne domete klavira, kroz široke melodije i razlomljenu akrordsku pratnju, Chopin kreira lirsko-sentimentalni ambijent, gdje se smjenjuju meditativni i strastveni momenti.

Melanholično raspoloženje će “razbiti” poletnost Etide br. 5, u E duru (“La chasse”) Franza Liszta (1811-1886) koju će izvesti Nedim Seferović, student prve godine. Kao dio ciklusa “Grandes études de Paganini”, S. 141, inspirisanog virtuoznim pristupom Niccolò Paganinija (1782-1840), ova etida reflektuje Lisztovu obogaćenu klavirsku tehniku i izražajnost. Inicijalna prozračnost se povremeno transformiše u nešto ekspresivnije  trenutke, izbalansirane dinamičkim i koloraturnim nijansiranjem  

Na programu će se naći i “Dumka” op. 59, u c molu (scene sa ruskog sela) Pjotr Iljiča Čajkovskog (1840-1893) u interpretaciji Ive Lazić, studentice prve godine. Komad se oslanja na formalnu i karakternu prirodu “dumke”, istočnoevropske narodne balade koju karakteriše izmjena žalosnog i slavljeničkog tona. Melanholični introspektivni okvir djela narušava središnji “eruptivni” odjeljak. Ilma Šut, studentica treće godine, predstavit će se izvedbom Etide op. 33, br. 8 u g molu Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) specifične po lirskom tonu s “chopinovskim” prizvukom koji u svom intenzitetu kulminira.

U završnom dijelu koncerta će nastupiti Jelena Andrić, studentica drugog ciklusa studija, koja će izvesti nekoliko stavova iz “Musica ricercata”  mađarskog kompozitora György Ligetija (1923-2006). Ovo ciklično djelo, sastavljeno od jedanaest konceptualno povezanih minijatura, utemeljeno je na jasno utvrđenom kompozicionom principu. Svaki stav ograničen je na određene klase tonskih visina, pri čemu se svakom narednom dodaje jedna klasa više u odnosu na prethodni.

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je besplatan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti telefonom na 062 204 906 ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba. S obzirom na pomenuta ograničenja, ovaj događaj moći će se pratiti uživo putem zvaničnog YouTube kanala Koncertna sezona MAS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »