Donacija UNICEF-a i USAID-a centrima za mentalno zdravlje RS

Predstavnici UNICEF-a i USAID-a uručili su Ministarstvu zdravlja i socijelne zaštite Republike Srpske (RS) setove tableta i telefona za 28 centara za mentalno zdravlje u RS.

Ova donacija je dio sveobuhvatnog odgovora USAID-a i UNICEF-a na COVID-19 krizu, kako bi se pomoglo ugroženoj populaciji i institucijama na svim nivoima vlasti u BiH.

“Donirani setovi će omogućiti jedan kvalitetniji rad u našim centrima za mentalno zdravlje i njihovim timovima, zato što će oni svi biti umreženi u jednu zajedničku mrežu. Moći će da komuniciraju između sebe, razmjenjuju iskustva, određene podatke, a s druge strane otvoriće se i daleko kvalitetnija komunikacija i sa njihovim korisnicima, pacijentima i sa građanima. Svi će od ove donacije imati koristi”, poručio je pomoćnik Ministra zdravlja I socijalne zaštite RS, Milan Latinović.

USAID je donirao 500.000 dolara, putem kojih će UNICEF koordinisati odgovor na krizu, pružajući institucijama i građanima pomoć u komunikaciji o rizicima i zaštiti, psihosocijalnu podršku, nabavku higijenskih setova i opreme, te promociju odgovornog ponašanja za sve kategorije stanovništva.

Kako su kazali u UNICEF-u BiH , uz podršku USAID-a, UNICEF takođe investira u kapacitete za krizno komuniciranje u vladama FBiH i RS. Paralelno, u toku je istraživanje znanja, stavova i praksi stanovništva, na osnovu čijih će se rezultata razviti sadržaji, sa posebnim fokusom na programe za djecu, koji će se emitovati na televizijskim kanalima i online Ističu da se roditelji i djeca suočavaju sa velikim smetnjama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Kako navode, zatvaranje škola, zabrana kretanja, neophodnost tjelesne distance, izolacija i očekivanje ekonomskih posljedica, predstavljaju veliko opterećenje za porodice.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »