Dok EU planira pomoć regijama koje napuštaju ugalj, BiH planira dizati nove kredite za izgradnju termoelektrana

Danas je u Briselu objavljena izjava kojom se podupire pravedna tranzicija područja koja su ovisna o uglju, koju su potpisali 41 gradonačelnik iz 9 evropskih zemalja.

Dvojica gradonačelnika, iz Češke i Njemačke, su predstavili ovu izjavu zamjeniku generalnog direktora Evropske komisije za energetiku, Klaus-Dieter Borchardtu na sastanku „EU Platforma – Regije ugljena u tranziciji“ koji je danas održan u Briselu. Platforma ima za cilj pomoći ovim regijama da, kroz podršku razvoju održivih gospodarskih aktivnosti, prevaziđu svoju ovisnost o uglju.

Gradonačelnici koji su potpisali izjavu dolaze iz 41 grada iz Njemačke, Slovačke, Poljske, Rumunjske, Grčke, Bugarske i Češke. Dva gradonačelnika su iz zemalja koje nisu članice EU (Bosna i Hercegovina i Crna Gora), u kojim se o postupnom ukidanju korištenja ugljena još uvjek ne raspravlja ozbiljno. Ovo pokazuje da su u nekim slučajevima lokalne vlasti spremnije od centralnih, da otvoreno razgovaraju o neminovnim promjenama u sektoru energetike.

Ursula von der Leyen, predsjedateljica Evropske komisije, obvezala se postići klimatski neutralnu Evropu do 2050. godine. Da bi pomogla regijama ovisnim o ugljenu da smanje štetne emisije polutanata i restrukturiraju svoje gospodarstvo, ona želi osnovati “Fond pravedne tranzicije”. Za postizanje klimatske neutralnosti ključno je osigurati da dovoljno novca ide u pogođene regije i da se troši samo na načine koji će podržati radnike i zajednice u pravednoj tranziciji prema klimatski neutralnoj ekonomiji.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ima ozbiljne namjere da se pridruži EU, trebala bi što prije pokrenuti  dekarbonizaciju energetskog sektora i u tom procesu obezbjediti adekvatna sredstva za pomoć BiH regijama čije gospodarstvo ovisi o uglju.

„Dok Evropa planira pomoć i sredstva za potporu regijama koje će se u slijedećih par decenija riješiti ovisnosti o uglju, naše velike glavešine umjesto da se priključe ovoj inicijativi, dižu kredite od Kineza za projekte kojim nas osuđuju na još 50 godina trovanja, zagađenja i ovisnosti o uglju.“, izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju i dodao, „Do kada će „njihovi“ tenderi biti važniji od zdravlja i budućnosti naše djece?“

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »