Dani arhitekture oživljavaju fasadu Zemaljskog muzeja

Dani arhitekture, jedan od najbitnijih regionalnih festivala arhitekture, će se održati po 10. jubilarni put od 17. do 21. maja u Sarajevu.

Centralna manifestacija otvaranja će se održati u Zemaljskom muzeju, u srijedu 17.maja.

 Festival će, sada već tradicionalno, biti otvoren videomappingom jednog objekta od javnog značaja u Sarajevu.

Poslije Historijskog muzeja 2015. godine i Vijećnice 2016. godine, organizatori su ove godine za otvaranje izabrali Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

 Fasada ovog muzeja će nakratko biti u potpunosti oživljena kroz videoprojekciju koju rade LIFT -prostorne inicijative u saradnji sa Billainom, Walterom i Blow Upom.

U Zemaljskom muzeju će biti otvorena i izložba „Kontinuirani enterijer“, koja je nastala u produkciji Dana arhitekture i ovogodišnjeg kuratora, poznatog hrvatskog arhitekte Idisa Turata.

Izložba istražuje dobre arhitektonske prakse, intrigantne ideje i formiranje granica (arhitektonskih, političkih i geografskih) na prostoru od Švicarske na sjeveru do Turske na jugu Evrope.

Noć otvaranja će biti upotpunjena premijernim nastupom hrvatskog benda Nipplepeople.

U slijedeća četiri dana, na dva stage –a, posjetioci festivala će imati priliku da pogledaju dvije izložbe, učestvuju na tri radionice i čuju šta o arhitekturi imaju da kažu već ostvareni i(li) mladi arhitekti.

Od poznatih imena iz svijeta arhitekture, svoje učešće na festivalu su potvrdili Bernard Khoury, OFIS Arhitekti, MDH Arhitekti, Dinko Peračić, Tadej Glažar i drugi uvaženi gosti, arhitekti i prijatelji Dana arhitekture.

Pecha Kucha program, rezervisan za promociju mladih arhitekata i umjetnika, će predstaviti autore najboljih radova sa konkursa na temu “Kontinuirani enterijer”.

 Detaljne informacije o programu ovogodišnjih Dana arhitekture se mogu naći na web stranici: www.daniarhitekture.ba

Dani arhitekture su regionalna plaforma koja cijelu godinu kroz različite događaje radi na aktivnoj edukaciji profesionalaca na polju arhitekture i dizajna, poticanju umrežavanja među arhitektima u regiji i promociji diskusije o arhitekturi i prostoru.

Centralni godišnji događaj – festival Dani arhitekture se održava od 2008. godine i predstavlja jedan od najbitnijih regionalnih festivala arhitekture.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »