Dan sigurnijeg interneta 2020 (SID 2020)

Dan sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se, na inicijativu Europske komisije, obilježava globalno već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje Interneta i digitalnih tehnologija. Dan sigurnijeg Interneta 2020. u svijetu će se obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji Internet“ (“Together for a better internet”) dana 11. februara/veljače.

U Bosni i Hercegovini, ovaj Dan se obilježava od 2011. godine na inicijativu udruženja „Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS“ u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH[1], koji Vas ovim putem poziva da se pridružite u obilježavanju ovog značajnog dana, te podržite aktivnosti u oblasti sprečavanja zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju.

Vođen uspjehom prethodnih godina, Centar za sigurni internet u BiH obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizira kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na Internetu. Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan putem web platforme www.sigurnodijete.ba.  Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2020, 11. februara/veljače, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i osvojene nagrade. Svi pristupi kvizu bit će kodirani, te će u cilju zaštite ličnih podataka djece, pobjednici biti objavljeni pod jednistvenim kodom i uz navođenje škole pobjednika na web stranici Centra za sigurni Internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba i Facebook stranici „Sigurno dijete“. Djeca se mogu pripremiti za kviz tako što mogu pronaći odgovore na pitanja na unaprijeđenoj platformi Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini  www.sigurnodijete.ba.

I ove godine obilježavanje SID-a podržavaju partneri i sponzori Centra za sigurni internet koji su prepoznali značaj zaštite djece i mladih na internetu. Ovogodišnji sponzori Dana sigurnijeg interneta su: Microsoft, m:tel, Logosoft, Telemach i BH Telecom. Sponzori su za sretne dobitnike obezbjedili nagrade kao što laptop, mobitel, tablet, paketi korištenja internet usluga i druge vrijedne nagrade. Svečanost proglašenja pobjednika i dodjela nagrada će se održati nakon završetka takmičenja, uz prisustvo medija i javnosti.

[1] Centar za sigurni internet u Bosni i Hercegovini je uspostavljeni u okviru inicijative “Zaustaviti nasilje nad djecom: Prevencija i rad na sprečavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u Bosni i Hercegovini” koju realizira BiH konzorcijum za zaštitu djece, a čine ga MFS-EMMAUS, UNICEF BiH i Save the Children, uz podršku Fonda za globalno partnerstvo „Zaustaviti nasilje nad djecom“. Svrha inicijative je prevencija nasilja nad djecom u digitalnom okruženju kroz podršku vlastima, institucijama i profesionalcima u Bosni i Hercegovini da unaprijede postojeće i razviju nove mehanizme rada.

Uputstvo za djecu:

 Zajedno za bolji Internet!

 Djeco, pridružite nam se i osvojite vrijedne nagrade!

 Šta trebam uraditi?

  • posjetiti web stranicu Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini sigurnodijete.ba i upoznati se sa sigurnim korištenjem Interneta;
  • dana 11. februar/veljača 2020. godine od 09:00 – 19:00 sati posjetiti web stranicu sigurnodijete.ba i registrirati se za kviz;
  • zabilježiti svoj jednistveni kod pristupa kvizu;
  • riješiti kviz pitanja o sigurnom korištenju interneta;
  • osvojiti jednu od vrijednih nagrada!

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »