Collegium artisticum – Izložba fotografija: FANI ZGURO “Iz serije Bez naziva”

FANI ZGURO

“IZ SERIJE BEZ NAZIVA“

Tekst: Clara Meister

Collegium artisticum

JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo

30.09. – 30.10.2016.

Otvorenje izložbe: petak, 30. septembar 2016. godine u 18:30 sati

 

Collegium artisticum ima zadovoljstvo najaviti samostalnu izložbu fotografija Iz serije Bez naziva autora Fani Zguro-a, sa popratnim tekstom Clare Meister, u periodu od 30. septembra do 30. oktobra 2016. godine. Na izložbi će biti predstavljeno trideset fotografija Iz serije Bez naziva (2015.) koja započinje u 2007. godini. Otvorenje izložbe će biti upriličeno u petak, 30. septembra 2016. godine u 18:30 sati.

“Grupa ljudi koji stoje. Jedni pored drugih, u dobra stara vremena. Obučeni za posebnu priliku. Gledaju u kameru, smiješe se i poziraju fotografu koji bilježi ovaj, po svoj prilici, važan trenutak za pamćenje. Njihova lica su okrenuta prema objektivu, otkrivajući sebe; čak i oni koji stoje u drugom redu pomiču svoje glave u poziciju gdje bi bili viđeni. Ipak, dolazi do oštrog prekida u ovoj naizgled sretnoj sceni: čovjek u crnom koji drži štap, te drugi u svijetlom odijelu sa rukama na leđima su izostavljeni iz prizora. Neko je pažljivo otrgnuo dio fotografije, u nivou njihovih glava. Njihova lica su nestala…“ (Clara Meister)

Fani Zguro je rođen 1977. u Tirani. Živi i radi u Tirani, Milanu i Berlinu. Zguro je studirao na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Dobitnik je međunarodne nagrade ONUFRI Nacionalne umjetničke galerije u Tirani za 2008. godinu, a 2016. godine osvojio je Međunarodnu nagradu Muslim Mulliqi organiziranu od strane Nacionalne galerije Kosova u Prištini. Zguro je suosnivač Galerije u pokretu (2010.), kustos samostalne projekcije Pipilotti Rist na TIFF-u, te nagrade Onufri u Tirani (2016.). Izlagao je u Haus der Kulturen der Welt u Berlinu, Nacionalnom muzeju savremene umjetnosti u Bukureštu, Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée u Marseju, Filmoteca Espanola u Madridu, Docva Careof u Milanu, na Drugom bijenalu u Tirani, Trećem Mardin bijenalu, Četvrtom bijenalu mladih umjetnika Bukurešta, u Ludwig muzeju u Budimpešti, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u Javnoj biblioteci u New Yorku, te Pompidou centru u Parizu.

Fotografija: Fani Zguro, Iz serije Bez naziva (2015.), c-print, 30 x 21 cm,

Ljubaznošću umjetnika i Galerije u pokretu

Posebna zahvala Clari Meister, Anri Sali, Bruni Muzzoliniju, Saneli Nuhanović

 

http://www.fanizguro.net/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »