Otvaranje izložbe – RE:WIND Mensura Demira

Izložba RE:WIND nastala je svojevrsnim premotavanjem trake unazad, razmatranjem dvije decenije punjenja blackbook-ova – zbirke skica, platana i crtanja grafita. RE:WIND predstavlja seriju radova stilski postavljenih prije autorovog izbora arhitekture za primarno zanimanje. Brzopotezni crteži tušem na recikliranom kartonu, pedantne konstrukcije markerom, prostoručni ili šablonski potezi sprejem na platnu, crteži miješanim tehnikama na platnu, samo su neki od sastojaka ove zanimljive postavke.

Mensur Demir rođen je 1980, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Grafitima/muralizmom počeo se baviti 1996. na minhenskoj sceni, u rasponu od uličnih grafita do javnih narudžbi oslikavanja enterijera. U Sarajevo dolazi 1998. gdje pravi prve korake post-ratne sarajevske graffiti-scene. Nakon studija, od 2006, radio je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i Međunarodnom univerzitetu Burch, te u projektantskim biroima Studio Zec i Argentaria. Takođe piše i arhitektonsku kritiku za zagrebački magazin Oris. Sudjeluje na festivalima ulične umjetnosti u Sarajevu i Mostaru, te svojim doprinosima donosi dašak svježine i nadahnuća na istrošene zidove. U saradnji sa piscem Dževadom Karahasanom, tokom festivala kulture „Šta ima?“ 2014. u Minhenu, simultano je ilustrirao čitane književne ulomke u vidu performansa. Recentne ilustracije u vidu vizura Sarajeva ili vizura svjetskih metropola, možete vidjeti u Cafe Vatra u SCC-u, kao i hotelima Cosmopolit i Hecco Deluxe u Sarajevu. Vlasnici njegovih unikatnih radova nalaze se širom BiH i regiona, ljubitelje svog stila pronašao je i u Istanbulu, Berlinu, Parizu, Minhenu, Oslu, Vancouveru…

Svečano otvaranje izložbe i druženje sa autorom održaće se u knjižari Books.ba na Trgu Heroja 7 u subotu, 01. Oktobra 2016. Izložba će biti dostupna do 11. oktobra 2016.

Radno vrijeme knjižare: Ponedjeljak – Petak  9:00h – 19:00h; Subota 9:00h – 16:00h

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »