COLLEGIUM 2017

Dragi prijatelji i prijateljice,
Pozivamo vas na otvaranje izložbe Collegium artisticum 2017, u srijedu, 5. aprila 2017. u 20.00 sati.
Galerija Collegium artisticum, Terezije bb, Centar Skenderija, Sarajevo, BiH, 5-25. april 2017.
pon-pet 10-18.00, sub 10-14.00
Ovogodišnja aprilska izložba Collegium Artisticum-a predstavlja, između ostalog, i fragmentarno stanje umjetnosti u BiH, odnosno međusobnu uslovljenost različitih oblika prezentacije i izražaja. Ako se izložba posmatra kao sinteza konvencionalnih likovnih izraza u dijalogu sa arhitekturom i različitim oblicima primijenjenih umjetnosti, primjetne su velike razlike. One se najprije uočavaju u načinu na koji bosanskohercegovačka umjetnost  tretira savremeno, ne u kontekstu umjetničkog izraza, nego u smislu korelacije sa društvom u kojem takva umjetnost nastaje.
Učestvuju 82 člana i članice ULUBIH-a, 40 iz ULUPUBIH-a i 62 iz AABIH-a. Na otvaranju će biti dodijeljene nagrade i Grand Prix najboljim stvaraocima.

Godišnja šestoaprilska izložba „Collegium artisticum“ održava se od 1975. godineposjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, u ime datuma kojem je posvećena i u ime sjećanja na bosansko-hercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa „Collegium artisticum“. To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine – Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBIH), Asocijacija arhitekata  (AABIH) i Udruženje likovnih umjetnika (ULUBIH) – zajednički organizuju izložbu stvarajući platformu za prezentaciju djela svojih članova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »