Charlama subotom u 13: Putovanje muzejom suvremene umjetnosti

Nakon što su se u sklopu novog programa „Charlama subotom u 13“ prikazale projekcije rada umjetnika Jusufa Hadžifejzovića i Aleksandra Saše Bukvića, ove subote, 01.02.  bit će prikazana projekcija epizode „Putovanje muzejom suvremene umjetnosti“ iz TV serijala „Čekajući 2001 Sarajevo“ reditelja Jasmina Durakovića, emitiranog u periodu 1998. – 2000. na BHRT-u.

Sam serijal „Čekajući 2001 Sarajevo“ bio je avangardni TV magazin, koji je radikalno istraživao mogućnosti TV medija, uz upotrebu elemenata filmskog jezika i video arta.

Projekat je autorski i rediteljski vodio Jasmin Duraković, a u njemu su surađivali brojna novinarska i autorska imena tadašnje državne televizije: Maja Begtašegić, Segmedina Srna, Nenad Đurić, Dinno Kasalo i drugi, a okviru serijala su autor Duraković i Nisvet Džanko pokrenuli čuveni dokumentarni serijal „Pozitivna geografija“.

Epizoda „Putovanje muzejom suvremene umjetnosti“ posvećana je u cijelosti monumentalnoj izložbi ARS AEVIJA u sarajevskoj Skenderiji. U emisiji se pojavljuju akteri priče o stvaranju velike svjetske umjetničke kolekcije suvremene umjetnosti u Sarajevu, ali je bio i povod autoru i Nisvetu Džanki da, kroz priču Jusufa Hadžfejzovića za dijalog, govore o tome šta suvremena umjentost danas uopće znači u svijetu.

U program će učestvovati autor Jasmin Duraković i njegovi gosti.

Subota, 01.02, 13h, Galerija Charlama, Centar Skenderija.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »