Ulična akcija “Utišaj stigmu!

Asocijacija XY poziva da pružite podršku žrtvama seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini i pridružite se na uličnoj akciji koja predstavlja završnu fazu on line kampanje simboličnog naziva „Utišaj stigmu!“ Akcija će se održati 30.01.2020. godine, na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI centra) u periodu od 12:00 do 14:00 časova. Izjave za medije planirane su u 12:30 časova.

Cilj kampanje je podizanje svijesti građana o problemu stigme s kojom se suočavaju žrtve seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini i u svijetu. Volonteri i volonterke Asocijacije XY će tokom trajanja akcije dijeliti letke sa porukama koje promovišu pravo žrtava seksualnog nasilja na dostojanstven život bez stigme i diskriminacije nakon pretrpljene traume.  Tokom ove ulične akcije, građani će biti pozvani da ispišu poruke solidarnosti i podrške, koje će biti korištene u sklopu materijala za kampanju.

Kampanja “Utišaj stigmu” je dio projekta „Promjena stavova prema seksualnom nasilju putem obrazovanja i podizanja svijesti u Bosni i Hercegovini,” a profesorica sa Univerziteta u Birminghamu, Ujedinjeno Kraljevstvo Janine Natalya Clark vodi ovaj projekt u saradnji s nevladinom organizacijom Asocijacijom XY iz Sarajeva.

„Opšte je poznato da žrtve koje su preživjele seksualno nasilje često doživljavaju stigmu, unutar svojih porodica, zajednica i/ili u institucionalnom kontekstu. Međutim, učinjeno je vrlo malo na  adresiranju ovog pitanja ili bavljenju činjenicom da žrtve često sudjeluju u samo-stigmatizaciji. Kampanja nastoji to promijeniti i promovirati pozitivne poruke o žrtvama seksualnog nasilja kao dopunu umornom traumatičnom diskursu koji i dalje prevladava”, kaže Janine Natalya Clark.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »