British Council poziva kustose da se prijave i postanu dio novog regionalnog projekta u vizuelnim umjetnostima

Nakon okončane regionalne turneje projekta “Percepcije” i njegovog predstavljanja na ICOM konferenciji u Kjotu, British Council započinje novi krug saradnje sa kustosima i institucijama kulture sa područja Zapadnog Balkana pod nazivom TU SMO – EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. Ovaj projekat se realizuje sa renomiranim LUX-om koja je jedna od vodećih institucija kada su u pitanju pokretne slike, istraživanje umjetničkog izraza i eksperimentalni film.

 EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI je dio serije TU SMO, serije od pet umjetničkih filmskih programa iz Kolekcije British Councila i LUXa, koja ispituje kako teme kao što su pripovijedanje, marginalnost, nasljeđe, rodni identitet, urbanizacija i održivost utiču na izvanredne umjetnike u nastajanju i na etablirane umjetnike koji žive u Velikoj Britaniji, te kako ih oni istražuju kroz biografiju, dokumentarni film, poeziju i prozu.

 Kombinacijom dokumentarnog, (naučno) fantastičnog i pjesničkog manira, djela EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI spajaju prodorne poglede na okolinu, ekologije i kosmologije, klimatske promjene, antropocen, kolonizaciju, urbane budućnosti i održivost, te na dugu istoriju umijeća ekstrakcije i eksploatacije. U središtu EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI je uređena kompilacija četiri djela čiji su autori Uriel Orlow, Louis Henderson, Charlotte Prodger i Ben Rivers. U izložbu je moguće uključiti i dodatne radove umjetnika kao što su Lawrence Lek i Jane i Louise Wilson.

 Ovaj narativ poslužiće kao osnov za dvije faze ovog projekta. U prvoj fazi projekta, na osnovu javnog poziva za kustose, LUX i British Council ponudiće uspješnim kandidatima jedinstvenu priliku za profesionalni razvoj – sedmodnevni radni boravak u Velikoj Britaniji. Program će se sastojati od niza seminara, razgovora i projekcija s osobljem LUXa, kustosima, programerima i savremenim umjetnicima koji žive u Velikoj Britaniji.  Poziv je otvoren do 8. marta 2020. godine, a svi zainteresovani mogu da se prijave putem British Council web stranice.

 Osnovu drugog dijela projekta činiće upravo rezultati rada u Velikoj Britaniji – kustoski koncept odnosno izložbe koje će biti postavljene u galerijama i drugim institucijama na Zapadnom Balkanu uz prateći program razgovora sa publikom na goruće teme koje EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI tretiraju.

 Više informacija o projektu, i kako se prijaviti možete pronaći na www.britishcouncil.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »