Otvoren poziv za prijave ne Treći AJB DOC Film Festival

AJB DOC Film Festival organizuje se treću godinu zaredom, a rezultat je iskustva televizijske kuće Al Jazeera Balkans u dugogodišnjem radu s produkcijom, akvizicijom i emitovanjem dokumentarnih filmova. Cilj AJB DOC-a je afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti.

Prijave za treće izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Redovni rok za prijave je 10. maj, a produženi 31. maj 2020.

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Svi dodatni detalji u vezi s prijavom i uvjetima dostupni su na službenoj festivalskoj stranici.

Zvanična selekcija Trećeg AJB DOC Film Festivala bit će predstavljena početkom septembra 2020.
Od prispjelih prijava bit će prikazano više od 20 dokumentarnih filmova u Takmičarskoj selekciji, netakmičarskoj “Last Minute Cinema” te selekciji “AJB Prikazuje”.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade – nagrada žirija za najbolji takmičarski film, nagrada programskog žirija te nagrada publike, a svi izabrani filmovi mogu biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.

Dokumentarni film “Za Samu“, koji je pobijedio na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala, osvojio je nagradu BAFTA-e te bio kandidat za nagradu Oscar, a večeras se emituje u programu Al Jazeere Balkans u 17 i 23 sata.

https://www.youtube.com/watch?v=rjHFg_jxnhM&feature=emb_logo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »