Bogat program osmog dana 56. Festivala MESS

Najsadržajniji program 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS održat će se u petak, 07. oktobra, a pored tri predstave i jedne kamerne opere, ljubitelji i ljubiteljice teatra moći će učestvovati i u dva okrugla stola koji će se održati u Bosanskom kulturnom centru. U petak će se ujedno otvoriti i MESS Market koji će posljednja tri dana Festivala prikazati najbolje od bh. i regionalne teatarske produkcije.

Repertoar osmog festivalskog dana u 13 sati otvorit će okrugli stol “Teatar u ratu/Rat u teatru“, na kojem će govoriti Dino Mustafić, Gorčin Stojanović i Snježana Banović. Diskusija će biti vođena o teatarskim fenomenima vezanima za historijski i društveno-politički kontekst ratne realnosti devedesetih, te će u raspravu uključiti teatarske stručnjake i stručnjakinje iz regije čija su profesionalna iskustva duboko obilježena upravo spomenutim uvjetima življenja i stvaranja. Ovaj okrugli stol podržan je od strane austrijskog Ministarstva kulture kao i Austrijske ambasade u BiH.

Nastavljajući priču na istom fonu, okrugli stol “O ratu u teatru danas“ počet će u 15 sati, a učešće će uzeti Dragan Komadina, prof.dr. Nerzuk Ćurak, Almir Imširević i Edita Čolo Zahirović. Ovaj dio diskusije govorit će o različitim perspektivama i ulogama teatra u procesima pomirenja nakon završetka konflikta u Bosni i Hercegovini. Tokom prezentacija predavača i predavačica i razgovora sa učesnicima i učesnicama, postaviti će se pitanja i pokušati pronaći odgovori o ulozi kulturnih institucija i radnika i radnica, te vladinih i nevladinih organizacija u nastojanjima ostvarenja stabilnog i trajnog mira. Razgovor će ponuditi i primjere saradnje mirovnih projekata i teatra, koji su ostvareni pod okriljem USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a koji implementira Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima.mi_smo_oni_na_koje_su_nas_roditelji_upozoravali_fotografija_muhamedtunovic

“Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ sa Mirjanom Karanović i Enesom Salkovićem drama je koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja – ispričati sopstveni život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri. Predstava će igrati u SARTR-u sa početkom u 18 sati. Od 19 sati i 30 minuta u Narodnom pozorištu Sarajevo, publika će moći pogledati predstavu “Rodoljupci“ Andraša Urbana koja je Sterijin tekst stavila je u današnji kontekst te upozorava na sve one kojima su puna usta patriotizma. Nakon ovog igranja, publika će imati priliku birati između predstave “Žaba“ i kamerne opere “Katër i Radës. Brodolom“ koje počinju u 22 sata.

Kao kultna predstava Kamernog teatra 55 koji je dio Evropske teatarske konvencije, komad “Žaba“ bavi se problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji, a to je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje. Kamerna opera “Katër i Radës. Brodolom“ muzičko je nastojanje da se kroz muziku prikaže svijet ljudi koji su se suočili sa jednom od brojnih tragedija koje su se dogodile u vodama Mediterana – tragediju albanskog brodića nakrcanog muškarcima, ženama i djecom koji je potonuo u martu 1997. godine u blizini talijanske obale. Opera će se održati u Domu oružanih snaga BiH.

rodoljupci_fotografija_vicenciozaknic

Kompletan program i sve dodatne informacije o 56. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS dostupan je na www.mess.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »