Bike Expo 2017 // Re:cycle Bicycle u BiH – NAJAVA PROGRAMA

Povodom obilježavanja 130. godišnjice od osnivanja prvog biciklističkog kluba u Sarajevu „Sarajevoer Radfahrerclub“, a na međunarodni Dan planete Zemlje, Zemaljski muzej BiH sa prijateljima: Ciklo Centar Sarajevo, Giro di Sarajevo, M-Bike i Trek team te u saradnji sa Muzejom Grada Sarajeva koji su za ovu priliku obezbijedili medalju sa biciklističkih utrka u gradu iz 1909. godine, a koja će biti izložena u okviru izložbe starih fotografija, novinskih isječaka i biciklističkih memorabilija, najavljuje atraktivan program za sve ljubitelje biciklizma i one koji će to tek postati.

Usljed velike zainteresiranosti javnosti, otvaranje prvog Bike Expo 2017 // Re:cycle Bicycle u BiH, unatoč vremenskim uslovima planirano je za subotu, 22. aprila 2017. u 11 sati na kojem će se posjetiteljima  obratiti i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, gospodin Mirvad Kurić.

Biciklistički sajam savremene opreme, besplatan servis bicikala, razmjena opreme  te prijave na prvo Retro Bike Expo najtecanje za  klasični bicikl godine počinje u 11:30 i trajat će do zatvaranja sajma u 18 sati, odnosno proglašenja pobjednika natjecanja i dodjele diploma i nagrada koje će biti upriličeno u 17 sati.

U sklopu edukativnog programa za posjetitelje, Zemaljski muzej BiH pripremio je niz predavanja i projekcije filmova o sportskom i rekreativnom biciklizmu, a posebno želimo izdvojiti saradnju sa upravom Grada Sarajeva, koji su za ovu priliku pripremili prezentaciju o izgradnji biciklističkih staza na prostoru grada Sarajeva i promjeni uslova za bicikliste u prometu, što je jedna  od osnovnih ideja osnivanja Bike Expo s ciljem promocije veće upotrebe bicikla u gradskom prevozu, smanjenju onečišćenja zraka u glavnom gradu te smanjenju zakrčenosti grada u periodima gužvi na prometnicama.

Iz ovogodišnjeg programa izdvajamo sljedeće:

12:00 Predavanje Tajna uspjeha u sportu – road racer Emir Kulusić, prvak u vožnji na hronometar. U okviru njegovog predavanja posjetitelji će saznati više o utrkama protiv sata, o vožnji s pravilima, gdje vozači startaju u određenim vremenskim razmacima i mjeri im se vrijeme u kojem odvezu stazu određene dužine. Ovaj tip utrke osmišljen je u engleskoj i često se naziva utrkom istine.

13:00 Izložba fotografija, novinskih članaka i biciklističkih memorabilija

13:30 Predavanje Savages Crew  koji su organizatori Trebević Downhill gdje osim natjecatelja iz BiH učestvuju i biciklisti iz Evrope i svjeta te je zahvaljujući radu ove grupe Bosna i Hercegovina proglašena jednom od najljepših zemalja za MTB te je Trebević Downhill prošle godine uvršten po prvi put za takmiičenje koje donosi UCI (International Cycling Union) bodove.

15:00 Prezentacija – Projekt – biciklističke staze u Sarajevu, Amir Pandžo, uprava Grada Sarajeva

Zatvaranje ovogodišnjeg programa planirano je za 18 sati.

Ovim putem Zemaljski muzej BiH još jednom želi podsjetiti građane da ukoliko su u mogućnosti, stare funkcionalne bicikle koje ne koriste dovezu jedan od slijedećih dana, a Bike Expo Team Sarajevo će ih uputiti na adrese onih kojima su potrebni u svrhu osnivanja biciklističkih klubova u školama širom Bosne i Hercegovine.

Generalni pokrovitelj Bike Expo Sarajevo – Re:cycle Bicycle je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Ukoliko održavanje programa u prostoru Botaničke bašte Zemaljskog muzeja BiH ne bude moguće, sadržaji će se odvijati prema rasporedu u unutrašnjem prostoru muzeja.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »