BiH tim pobjednik na regionalnom takmicenju u kodiranju

Pametna kuća kojom se upravlja pomoću senzora koje pokreće mobilna aplikacija, pobjednički je projekat Regionalnog takmičenja u kodiranju, održanog u okviru Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana, a u organizaciji British Council-a. Njegovi tvorci su Ana Marija Todorović i Nemanja Rikić, učenici osnovne škole Aleksa Šantić iz Ugljevika. Kao nagradu, prvoplasirani tim je dobio put na međunarodni sajam novih tehnologija u obrazovanju “Bett Show”, koji se održava u januaru sljedeće godine u Londonu.

“Zahvalni smo našim nastavnicima koji su nas podučavali i sve vrijeme nas podržavaju. Pomoću micro:bita smo naučili mnoge stvari, uz druženje i saradnju sa drugima.“ kaže Ana Marija, koja je u timu sa Nemanjom osvojila prvo mjesto i na nedavno održanom državnom takmičenju u Sarajevu.

Nagradu za inovativnost osvojio je takođe tim iz Bosne i Hercegovine, dva brata Ivan i Igor Marković, učenici OŠ “Aleksa Šantić” iz Banja Luke. Inspiraciju za svoj projekat braća Marković su pronašli u želji da pomognu svojoj majci pri parkiranju, te su tako kreirali niskobudžetne parking senzore za njen auto.

Braća  Marković, trećeplasirani na državnom takmičenju u Sarajevu, o micro:bitu kažu da nisu baš odmah bili oduševljeni tom spravicom. “Trebalo nam je malo vremena da se upoznamo s micro:bitom, ali kada smo shvatili na koji način radi, jako smo se zainteresirali, jer smo shvatili da je to budućnost. Od tada smo kreirali brojne projekte s njim, od kojih je najbolji ovaj kojeg smo danas predstavili.“

Drugo mjesto dijele timovi osnovnih škola „Faik Konica“ iz Kosova „Blaže Koneski“ iz Makedonije, a treće je osvojio tim osnovne škole „Marko Nuculović“ iz Crne Gore.

Učesnici su imali zadatak da naprave projekat koji će riješiti neki realan problem uz pomoć džepnog računara micro:bita. U takmičenju, koje je dio projekta British Council- a “Škole za 21. vijek”, učestvovalo je ukupno 13 škola iz šest zemalja regiona.

“Danas smo imali priliku da vidimo projekte osnovaca koji su bili uključeni u pilot fazu programa provedenu u prethodne dvije godine. Zahvaljujući investiciji Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske od 10 miliona funti, sada će sve škole na Zapadnom Balkanu imati svoje micro:bit uređaje. Na ovaj način British Council će omogućiti da million učenika stekne nove digitalne vještine, kao i vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, koje zahtjeva savremeno tržište rada”, rekla je Kler Sirs, direktorica British Council-a za Zapadni Balkan.

Prilikom ocjenjivanja radova, žiri je u uzimao u obzir vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, kao i timski rad i vještine kodiranja.

“Pametna kuća, parking senzori, tajmer za lijekove, samo su neki od projekata kojima su mladi ljudi danas pokazali koje su sve mogućnosti rada sa micro:bit-om. Najveća prednost ovog uređaja je što tehnologija više nije prisutna samo u STEM predmetima, već ima primjenu i u učenju jezika, na časovima muzičkog, istorije, geografije”, rekla jeMagda Vud (Magda Wood), predsjednica žirija i šefica odsjeka za učenje u Micro:bit fondaciji.

Program “Škole za 21. Vijek” uključuje sve učenike iz zemalja Zapadnog Balkana u istu platformu koja se primjenjuje u deset zemalja vodećih u matematici i nauci.

Trogodišnji program u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana provodi British Council, a u našoj zemlji se realizuje u saradnji sa svim relevantnim ministarstvima i institucijama u polju obrazovanja. Program obuhvata preko 4000 škola u regionu, za koje obezbjeđuje sredstva, alate i obuku, kako bi svi učenici imali mogućnost da steknu vještine za budućnost.

Škole za 21. vijek je ambiciozan trogodišnji obrazovni program sa budžetom od 10 miliona funti, koji je osmislio i provodi British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. U okviru programa preko milion učenika na Zapadnom Balkanu uzrasta između 10-15 godina će sticati vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja.

Program se provodi u partnerstvu sa relevantnim obrazovnim institucijama u šest zemalja regije, a omogućava učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način. Pored vještina kritičkog mišljenja i rješavanja problema, učenici će usvajati i praktične vještine kodiranja, koje će moći vježbati koristeći se računarima.  U okviru programa, svaka škola će dobiti određeni broj micro:bit uređaja – džepnih računara koje djeca mogu da kodiraju i koriste u okviru različitih predmeta za rješavanje svakodnevnih problema.Najvažnija stvar kod učenja uz pomoć micro:bit uređaja je učenje o tome kako razmišljati korak po korak i kako podijeliti komande na više uzastopnih koraka.

O BRITISH COUNCIL-U

British Council je britanska organizacija za međunarodnu saradnju u kulturi i obrazovanju. Sarađujemo sa preko 100 zemalja na poljima umjetnosti i kulture, engleskog jezika, obrazovanja i civilnog društva. Dajemo pozitivan doprinos zemljama sa kojima sarađujemo – mijenjamo živote tako što stvaramo prilike, uspostavljamo veze i gradimo povjerenje. British Council je osnovan 1934. godine kao britanska humanitarna organizacija s Kraljevskom poveljom i kao britanska javna organizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »