Izložba “Ulicama moga grada” u galeriji Roman Petrović

Naziv izložbe: „ Ulicama moga grada „

Datum otvaranja: 08.04.2019. godina

Izložbeni prostor: Galerija „ Roman Petrović „

Vrijeme trajanja: 08.04. – 13.04.2019. godine

Organizatori: Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarevo i Gradska uprava Grada Sarajeva

Autori izložbe: Učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo pod mentorstvom
Almina Zrne, Amre Patković i Elme Alić – Šobot

 

Fotografija se najčešće definiše kao ogledalo, ili produžena ruka stvarnosti. Prihvata se kao dokument ili svjedočanstvo vremena koje je prošlo, ali i onog koje traje. Fotografije označene kao  „straight“ („čiste“) čak i kao tradicionalne, pokazuju kako nam svijet zaista izgleda i uče nas da ga posmatramo na uvijek novi način.Takve fotografije su nam bliske jer se temelje na neposrednom trenutku i na prepoznatljivom sadržaju, što im automatski omogućava izrazitu dokumentarnost.

Fotografija je umjetnost za sebe. Ima svoje postulate i pravila, koja se ponekad dodiruju i ukrštaju sa normama likovnih i primijenjenih umjetnosti. Premda svi traže istinu, fotografi su ipak konstruktori stvarnosti.

U tom kontekstu, izložba  „ Ulicama moga grada „ predstavlja koordinirani projekat jednog od najpriznatijih bh. fotografa, Almina Zrne, i učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo. Izložba je dio manifestacije povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva, a važnost njenog održavanja prepoznala je i Gradska uprava Grada Sarajeva.

Naziv izložbe „ Ulicama moga grada „ inspirisan je svakodnevnom gradskom situacijom i mjestima kojima se svakodnevno krećemo. Upravo su estetikom svakodnevnog života inspirisane fotografije mladih autora.

Pojačane socijalne tenzije nekim autorima poslužile su kao predložak za fotografije koje su istovremeno i poetske predstave i konkretne ilustracije savremenog, realnog životnog miljea.

Projektom je obuhvećeno održavanje niza radionica na kojima su učenici usvojili osnovna znanja o fotografiji i fotografiranju, a potom ih i praktično primjenjivali. Rezultat rada dvanaest mladih autora je 25 fotografija koje su predstavljenje na ovoj izložbi.

Svoja unutrašnja putovanja ovi mladi autori fotografija iskazuju sopstvenim svjetlom uhvaćenim i zabilježenim porukama, svjesno negirajući dosadašnja određenja fotografije kao isključivo reproduktivnog, čak i manipulativnog medija. Almin Zrno je ove mlade autore naučio da jedno fotografsko djelo može biti sve to istovremeno, ali ono što ga uzdiže iznad ovih zdravorazumsko prihvaćenih funkcija i štiti od pogrešnih interpretacija jeste sposobnost transformacije poruka koje sa sobom nosi i pruža fotografija.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »