Aleksandra Kokotović, VID’ MU GLAVE: UDUBLJIVANJE U SLOŽENOST LJUDSKOG ŽIVOTA

Otvaranje izložbe skulptura i slika Aleksandre Kokotović, VID’ MU GLAVE: UDUBLJIVANJE U SLOŽENOST LJUDSKOG ŽIVOTA u srijedu 07. februara 2024. u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Ova eklektična izložba služi kao dirljiva refleksija o zamršenosti ljudskog postojanja i našem dubokom odnosu sa prirodnim svijetom. Metalne skulpture nekonvencionalnih ljudskih glava simbolizuju višestruku prirodu naše svijesti, pri čemu svaka glava predstavlja jedinstveni aspekt ljudskog iskustva. Slike na platnu, lanu i juti sa svojim kompleksnim prikazom glava, pružaju vizuelno istraživanje zamršene tapiserije misli, emocija i identiteta koji nas definišu.

Nasuprot tome, apstraktne skulpture metalnog drveća uvode apstraktnu perspektivu, izazivajući gledaoce da razmišljaju o suštini samog života. Oni evociraju ideju da, kao što drveće stoji kao nijemi svijedok protoka vremena, naša ljudska iskustva su protkana širim ritmovima prirode.

Spajanjem ovih naizgled različitih elemenata, izložba nas podstiče da razmislimo o dubokim vezama između naših unutrašnjih svijetova i šireg univerzuma. Poziva gledaoce da krenu na putovanje samootkrivanja i ekološke svijesti, na kraju podvlačeći duboko ukorenjenu harmoniju između čovječanstva i prirodnog carstva.

BIOGRAFIJA

Aleksandra Kokotović je rođena u Sarajevu.

Diplomirala je na Accademia del Lusso. Član je ULUS-a i ULUBIH-a.   

Priredila je 48. samostalnih izložbi i učestvovala na 90 kolektivnih izložbi po Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj, Engeskoj, Libanu, Egiptu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Albaniji, Litvaniji, Bugarskoj, Bangladešu, Sjevernoj Makedoniji, Maldivima…              

Predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na velikoj međunarodnoj izložbi “Each for Equal – Art Connects Women”, u Dubaiju, od 3. – 31. marta 2020. godine, na kojoj je učestvovalo 100 umjetnica iz 100 različitih zemalja svijeta.    

Izabrana je od strane JAA, Jacksonville Aviation Arts and Culture Program, da samostalno izlaže na internacionalnom aerodromu u Džeksonvilu, na Floridi (koji je CNN izabrao za najbolji aerodrom u USA zbog umjetnosti), u sklopu Haskell galerije, u saradnji sa Muzejom moderne umjetnosti Jacksonville, od aprila do oktobra prošle 2022. godine.

Aleksandrini radovi dio su privatnih i javnih kolekcija širom svijeta.

Živi i radi na Floridi, u Beogradu i Londonu.

www.alexakoko.com

http://www.aleksandrakokotovic.art

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »