Festival Bookstan od 5. do 8. jula

Međunarodni festival književnosti Bookstan, koji će ove godine biti održan od 5. do 8. jula u Sarajevu i Brčkom, okupit će 70 eminentnih autora iz 15 država svijeta. Počasna gošća je bugarska historičarka Marija Todorova.

Na osmom Bookstanu, autore koji u Sarajevu dolaze iz cijelog svijeta, odredila je centralna festivalska tema “Imaginarni Balkan”, koja odgovara na društveni kontekst.

Cilj festivala, kako kažu direktor festivalskog programa Damir Uzunović i izvršna direktorica Festivala Lamija Milišić, je predstaviti autore, ideje koje su predstavljene u književnosti, ali i književnost kao umjetnost.

Kroz 40 promocija knjiga, autori, prevoditelji, historičari i stručnjaci iz oblasti humanističkih nauka će u četiri dana programa razmatrati teme kao što su savremeni izazovi balkanskog identiteta i (samo)nametnuti kompleks inferiornosti na Balkanu te će festival ove godine naglasak staviti na status balkanskih autora u dijaspori i te na svjetskoj književnoj sceni.

Počasna gošća “Imaginarnog Balkana” je članica Američke akademije nauka i umjetnosti i dobitnica Nagrade za izuzetan doprinos slavističkim, istočnoevropskim i euroazijskim studijama, bugarska historičarka Marija Todorova. Na svečanosti otvorenja bit će predstavljeno prvo bh. izdanje njene kultne studije “Imaginarni Balkan”.

Osim Todorove, na Festivalu će publici biti predstavljen i književnik, irski autor Colmu Toibin, a u okviru svečanog zatvaranja festivala bit će predstavljeno i Buybookovo izdanje Toibinovog romana o životu Thomasa Manna “Čarobnjak”.

Bit će održane i radionice o temi “Savremena književna i kulturna kritika: Opasno čitanje”, od 2. do 8. jula, a voditeljica je profesorica Selma Raljević. Na radionici će učestvovati 15 studenata iz Bpsme o Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Bookstan ove godine pokreće novi, specijalni program “Mladi kutak”, posvećen književnosti za djecu i mlade različitih žanrova, a realizuje ga u saradnji sa Američkim kutkom Sarajevo i Američkim kutkom Brčko (pod nazivom Bookstan Distrikt).

“Mladi kutak” skreće pažnju na publiku mlađe generacije u prepoznavanju njihovih čitalačkih potreba, savremenih književnih glasova koje djeca i mladi prepoznaju kao autentične i savremene. Promocije i diskusije u okviru “Mladog kutka” su posvećene pitanju statusa književnosti za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini i globalno danas te procesima nastanka različitih žanrova u okviru ove književnosti.

Najavljena su i nova Buybookova izdanja, namjenski pripremana za premijerno predstavljanje na Bookstanu, a jedno od tih izdanja je i roman “Zlatni geler” autora Almira Imširevića.

Uzunović je izrazio zadovoljstvo što će u prvim danima jula pod svodom Bookstana Sarajevo biti mjesto susreta nekih od najznačajnijih književnika i književnica današnjice.

Na festivalu će učestvovati i američki pisac i dobitnik Pulitzerove nagrade Benjamin Moser, predsjednik Međunarodnog PEN-a i dobitnik književnih nagrada EBRD-a i biblioteke “Vaclav Havel” Burhan Sonmez, spisateljica čiji je roman “Kuća u ulici Mango” prodat u više od sedam miliona primjeraka i preveden na 25 jezika Sandra Cisneros te jedan od najvažnijih pisaca krimi-fantastike u Turskoj, čija su djela prevedena na 35 jezika Ahmet Umit.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »