Izložba “U kojoj (pri)povijesti sam rođena?”

U Historijskom muzeju BiH u petak, 07.07.2023. godine biće upriličeno otvorenje izložbe “U kojoj (pri)povijesti sam rođena?. Otvorenje je zakazano za 19:00 h, ali u 17:15h više o svojim radovima će Vam govoriti autorica izložbe, Mirna Jančić Doyle, i to u sklopu međunarodne konferencije ‘Why Remember’, koja se isti dan održava u prostorijama muzeja.

Mirna Jančić Doyl je, stručnjakinja za obrazovne politike i vizualna umjetnica iz Sarajeva, trenutno nastanjena u Nizozemskoj. Magistrirala je Obrazovne studije na Sveučilištu Oxford, a kroz svoj stručni rad posvećena je problematici poslijeratne podijeljenosti učenika u školama, kao i inkluziji djece pripadnika nacionalnih manjina. Jančić Doyle od 2021. kroz svoju umjetnost propituje obrazovne teme.

Ovom izložbom Jančić Doyle svjedoči i propituje kako su u proteklih 30 godina obrazovni sistemi u Bosni i Hercegovini (BiH) održavali tri međusobno isključiva i često suprotstavljena povijesna narativa o 20. stoljeću u regionu.

Kao i brojni drugi pripadnici njene generacije, Jančić Doyle je rođena u četvrtom narativu, koji se učio u školama prije 1990-ih u jugoslovenskom sistemu. Kasnije, kada se sa 13 godina našla u izbjeglištvu, u zadnjem razredu osnovne škole, doživjela je zvaničnu promjenu povijesnih ‘istina’ u razredu, a što je obilježilo njen odnos prema ovom fenomenu.

U ovoj postavci kolaža, sastavljenih od istrgnutih dijelova udžbenika povijesti koji se danas koriste u završnim razredima osnovnih škola diljem BiH, Jančić Doyle isprepliće suprotstavljene narative o Drugom svjetskom ratu u regionu, u pokušaju da razgradi njihovu unutrašnju logiku, te da ju otvori prema dijalogu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »