Održana prva bosanskohercegovačka izvedba kompozicije “Vexations” Erika Satiea

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu upriličena je bosanskohercegovačka praizvedba kompozicije “Vexations” (1893) francuskog kompozitora Erika Satiea (1866-1925) u kojoj su učestvovali pijanisti Zlatan Božuta, Mirza Gološ, Kristina Lazić i Zerina Šabotić.
Nekonvencionalni koncept djela počiva na uputi za sviranje koja od izvođača zahtijeva da se kompozicija, oslobođena bilo kakve razrade osnovnog muzičkog materijala i gradacije, doslovno ponovi čak 840 puta, pa interpretacija može trajati i do 24 sata.
Nastup Zlatana Božute, Mirze Gološa, Kristine Lazić i Zerine Šabotić, koji je počeo u ponedjeljak, 20. marta 2023. godine u 12 sati, uspješno je finaliziran narednog jutra, pa je prva bosanskohercegovačka izvedba kompozicije “Vexations” trajala 20 sati i 51 minutu.


Kroz fokusiranost na nepredvidiv tok naizgled beskonačnog sviranja kratkog muzičkog segmenta u veoma sporom tempu, gdje se svaka potencijalna varijacija doživljava kao greška, publika je na introspektivnoj i meditativnoj razini doživjela jedinstveno iskustvo “vertikalnog” vremena koje je obilježje Satievog osebujnog umjetničkog koncepta.
Paralelno s izvedbom, prisutni su pratili nastanak novih likovnih djela i proces rada umjetnika Kerima Begičevića i Emira Haskića.
Događaj je održan u okviru programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”.
 
Više informacija na. www.mas.unsa.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »