Novo lice: Primjeri restauracije iz Zbirke ikona i sakralne umjetnosti UGBiH

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, 9. 3 – 25. 3. 2023.
Otvaranje: 9. marta 2023. u 19 sati

Izložba NOVO LICE – Primjeri restauracije iz Zbirke ikona i sakralne umjetnosti Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine kojom će biti predstavljeni preliminarni rezultati projekta „Saving the Heritage” bit će otvorena 9. marta u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Cilj projekta, realiziranog prvenstveno zahvaljujući podršci Sumitomo Foundation iz Japana, bio je konzervirati i restaurirati djela sakralne umjetnosti iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o zbirci koju čine neka od najstarijih djela iz kolekcije UGBiH, obuhvatajući period od XVI do početka XX stoljeća. Djela su domaće i strane produkcije, poznatih i neimenovanih autora.

Prilikom izvršene redovne inventure ustanovljeno je da veći broj djela iz ove zbirke treba podvrgnuti konzervatorskom tretmanu, pošto je veliki broj ikona bio zahvaćen nečistoćama, različitim oštećenjima i pojavom gljivica.

Na izložbi će biti predstavljena djela koja su prošla restauratorsko-konzervatorski tretman, kao i prezentacija samog procesa kroz fotografije. Značaj realizacije ovog projekta ogleda se u tome što je Zbirka ikona i sakralne umjetnosti Umjetničke galerije BiH naša najugroženija zbirka i njeno očuvanje od velike je važnosti za kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. Iz ove zbirke je početkom rata, pod dan-danas nerazjašnjenim okolnostima, ukradeno 45 najvrednijih ikona. Za tim ikonama  se još uvijek traga, a naša je obaveza da sačuvamo ove koje još imamo.

Projekat „Saving the Heritage” započeo je prije godinu dana i trajat će do kraja ove godine, do kada je planirana konzervacija i restauracija svih oštećenih ikona iz zbirke.

***U sklopu izložbe 23. 3. 2023. u 18 sati održat će se prezentacija i razgovor s konzervatoricom-restauratoricom Maidom Garić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »