12. Međunarodni simpozij MUZIKA U DRUŠTVU

 U četvrtak 10. decembra 2020, Muzikološko društvo Federacije Bosne i Hercegovine i Muzička akademija Univerziteta otvaraju 12. po redu izdanje bijenalnog međunarodnog muzikološkog simpozija „Muzika u društvu“.

Prema riječima jednog osnivača Simpozija, prof. emer. dr. Ivana Čavlovića, vizija iza utemeljenja Simpozija 1998. godine bila je „uspostaviti ratom prekinute ljudske veze i uključiti savremenu bosanskohercegovačku muzikologiju u svjetske muzikološke tokove“. Nakon 22 godine, Simpozij je u neprekidnom razvoju prevazišao namjere svojih osnivača, dosegavši poziciju jedne od najznačajnijih regionalnih tački susreta muzikologa, etnomuzikologa, muzičkih pedagoga, teoretičara muzike, te naučnika i eksperata iz srodnih oblasti koji su posvećeni istraživanju fenomena muzike u društvu.

Ove godine Simpozij nije zaustavila ni pandemija, te se on po prvi put održava u formi videokonferencije. Na ovaj će se način u virtuelnom Sarajevu susresti 59 učesnika iz deset zemalja, u četiri simpozijska programa.

Aktivnosti Simpozija započinju ceremonijom otvaranja u četvrtak, 10. decembra 2020. u 10 sati, na kojoj će se učesnicima obratiti predsjednica Muzikološkog društva Federacije BiH dr. Amila Ramović, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu mr. Ališer Sijarić, te prorektoresa za umjetnosti Univerziteta u Sarajevu dr. Tamara Karača Beljak.

Centralni program čine radne sesije koje će 10, 11. i 12. decembra predstaviti nova naučna saznanja iz različitih domena muzičke nauke i pridruženih disciplina. Posebna sesija bit će posvećena aspektima muzičkog života u dobu iobilježenom pandemijom COVID-19.

U programu su istaknuta i dva plenarna predavanja.

Počasna pozicija uvodnog predavanja data je dr. Lani Šehović Paćuka, muzikologinji i profesorici na Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koja će u svom izlaganju iznijeti dio istraživanja predstavljenog u knjizi Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva, objavljenoj 2019. godini u izdanju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Predavanje dr. Šehović Paćuke naslovljeno „Mijenjanje percepcije o prisustvu umjetnica na koncertnom podiju: studija slučaja sarajevskih a la franca caféa (1878-1918)” bit će održano u četvrtak, 10.12.2020, s početkom u 18 sati.

Drugo uvodno predavanje održat će dr. David Clampitt, uvaženi teoretičar muzike, nekad profesor na Yale University, a danas na Oklahoma State University, dobitnik nagrade za naučni rad American Society for Music Theory. Njegovo predavanje vezano je za specifičnu primjenu matematičkih teorija u muzičkoj analizi, a tematski je vezano uz ovogodišnje obilježavanje 250 godišnjice od rođena Ludwiga van Beethovena. Predavanje Davida Clampitta pod naslovom „Neobični dvojnici: Samo-dualni harmonijski sistemi u Beethovenovom op. 131 (1827) i Schubertovom Dvojniku“bit će održano u petak, 11. decembra 2020, s početkom u 19 sati.

Program Simpozija uključuje i dva tematska susreta posvećena ličnostima od historijskog značaja za muziku u Bosni i Hercegovini.

U petak, 11.12. 2020 u 16.30 bit će priređen skupnaslovljen „100 godina od rođenja Zaima Imamovića“. O ulozi Zaima Imamovića na ovom susretu govorit će etnomuzikologinja mr. Maja Baralić Materneurednica muzičkog programa BH Radija 1, historičarka književnostidr. Nirha Efendić,kustosica za usmenu poeziju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, književnica Lejla Kalamujić, autorica biografije Zaima Imamovića, etnomuzikologinja dr. Tamara Karača Beljak, profesoricaMuzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te Damir Imamović,muzičar i član porodice Zaima Imamovića.

Finale Simpozija bit će obilježeno skupom u povodu smrti ddr. Zije Kučukalića, kapitalne ličnosti za razvoj muzikologije u Bosni i Hercegovini, i posebno Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. O Ziji Kučukaliću govorit će kolege i studenti, mr. Maja Baralić Materne, Svjetlana Bukvich, kompozitoricaiprofesorica na City University of New York, dr. Mladen Milićević, kompozitor i profesor na Loyola Marymount University u Los Angelesu, dr. Ankica Petrović, etnomuzikologinja i socijalna antropologinja, ranije profesorica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i University of California, Los Angeles, te dr. Aleksandra Wagner, danas profesorica na The New School, New York i psihoanalitičarka u privatnoj praksi, nekoć studentica Zije Kučukalića na Odsjeku za muzikologiju sarajevske Muzičke akademije.

Svi programi 12. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” bit će dostupni za javnost. Link za pristup bit će objavljen u srijedu, 9.12.2020. na internet stranici Muzikološkog društva www.muzikolosko-drustvo.ba, te Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, www.mas.unsa.ba, na kojima se nalazi i program cijele konferencije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »