Međunarodni dan muzeja

10:00 – 11:00 Moć muzeja: ljudska prava i glas umjetnosti Kroz radionicu učenici Srednje škole primjenjenih umjetnosti u Sarajevu će govoriti o ljudskim pravima. Radionica je zasnovana na izložbi „Glas umjetnosti“, koja se realizira u saradnji Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo, Robert F. Kennedy Human Rights i Historijskog muzeja BiH. Jezikom umjetnosti učenici će oblikovati priče iz prošlosti, ali i odgovoriti na temu kršenja ljudskih prava u toku rata u Ukrajini.

11:00 – 12:00 Wake up, Europe: 100 priča o međunarodnoj solidarnosti u teškim vremenima – Poruke iz Bosne i Hercegovine 1992. – 1995.
Moć muzeja počiva na mogućnosti da kroz muzej promovišemo pozitivne društvene vrijednosti. Digitalna platform “Wake up Europe” je 
sastavljena od stotinu priča o međunarodnoj solidarnosti i inicijativama grupa i pojedinaca sa građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine u toku rata 1992.-1995. Izborom od 100 primjera želimo ponuditi kaleidoskop koji ilustruje različite dimenzije solidarnosti.

12:00 – 13:00 Religioskop: putovanje kroz naslijeđe četiri monoteističke religije
Radionica je zasnovana na pričama edukativne platforme Religioskop, koja je osvojila nagradu za nove medije na XXXIII Sarajevskom sajmu knjige. Kroz radionicu putujemo kroz vrijeme i učimo o doprinosu vjerskih zajednica razvoju Bosne i Hercegovine.

12: 00 – 13:00 Potraga za blagom
Gdje se čuva muzejsko blago? Učesnici radionice će imati priliku da kroz igru i zabavu istražuju kulturno-historijsko naslijeđe, koje se čuva u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Radionica ima za cilj povećanje interesa za historiju kao nauku. U toku radionice učesnici će se upoznati sa podzemnim svijetom muzeja – muzejskim čuvaonicama.

12:00 – 13:00 Kustos na jedan dan
Ko je ko u muzeju? Šta je muzej? Kako se čuvaju muzejski eksponati? 
Učesnici radionice će imati priliku da saznaju ko je kustos i koja su njegova zaduženja. U praktičnom dijelu svi učesnici će proći kratku obuku sa kustosima muzeja o njihovim poslovima i zaduženjima. 
Posjetioci će imati priliku da istražuju muzejske priče i da rade konkretne muzejske zadatke. U finalu, učesnici radionice će postati kustosi na jedan dan. Otkrijte šta to tačno znači…

14:00 – 15:00 Ježeva kućica
Ježeva kućica, jedan od najpopularnijih dječijih narativa, jedna je od priča u muzejskoj biblioteci. Učesnici radionice će istraživati biblioteku, razgovarati o tome šta je dom, oblikovati ježevu kućicu i šumicu, zajedno čitati i analizirati priču.

14:00 – 15:00 Bajka o muzejskom kraljevstvu
Koji su izazovi života u muzejskom kraljevstvu? Pećko, Teta Štafeta, Dama Dinama, Telefonček i Gospodin Ježić su stanovnici Muzejskog kraljevstva. Muzejske maskote vam na maloj lutkarskoj sceni pričaju o nevoljama sa kojima se svakodnevno suočavaju.

14:00 – 15:00 Razgledaj Bosnu i Hercegovinu: gradovi i lica sa 
muzejskih razglednica
Kako izgleda muzejska foto-laboratorija? Kako se prave fotografije u mračnoj komori? Radionica je zasnovana na razglednicama iz muzejske arhive i otkriva kako se grad mijenjao kroz historiju.

17:00 – 18:00 Kustosko vođenje kroz izložbu „Kultura sjećanja i 
Španski građanski rat“
Izložba donosi iskru novog razumijevanja Španskog građanskog rata – ova izložba nema namjeru glorificirati rat ili ponuditi ideološku interpretaciju prošlosti, već odati priznanje žrtvi pojedinaca koji su otputovali u nepoznatu zemlju kako bi odbranili demokratske i humanističke vrijednosti u turbulentnom vremenu obilježenom usponom fašizma. Izložbu su osmislili prof. dr. sc. Vjeran Pavlaković sa Odsjeka za Kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u saradnji s partnerima: EUROM – European Observatory on Memories, Sveučilištem u Barceloni, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, te zajedno sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

18:30 – 19:00 Vođenje kroz izložbu „Ay, Carmela“
Saradnja SARTR-a i Historijskog muzeja BiH je rezultirala novom stalnom postavkom “Ay, Carmela”. Pored priče o predstavi koja je postala naslijeđe, kroz postavku će publika imati priliku da vidi eksponate vezane za temu Španskog građanskog rata u čiji vremenski okvir je smještena radnja predstave. Ovom simbiozom teatra i muzeja se historijski događaji objašnjavaju iz nekoliko perspektiva i različitim sredstvima. Poruke predstave direktno komuniciraju sa eksponatima, koji se danas čuvaju u prostoru Otvorenog depoa i izložbe “Polet žena”. Publiku će kroz izložbu provesti glumica Selma Alispahić.

19:00 – 20:30 „Ay Carmela“ – teatar u muzeju
Nakon vođenja kroz izložbu, publika će imati priliku da pogleda snimak 
predstave.

21:00 – 23:00 Moć muzeja: mladi u muzeju
Historijski muzej BiH kontinutirano podržava mlade i pomaže im da se njihov glas čuje. Oni su najveća moć muzeja. Zabavni program vodi mladi duet Domine (Ema Burnazović i Irnes Divjak).

10:00 – 00:00 Obilazak muzejskih postavki:
                          „Duhovi Sarajeva“ by Vanja Čerimagić
                          „Treći raj“ by Michelangelo Pistoletto
                          „15 godina“ by Jim Marshall
                          „Mi, izbjeglice“
                          „Polet žena“
                          „Ay, Carmela“
                          „Open Depo“
                          „Kultura sjećanja i Španski građanski rat“
                          „Glas umjetnosti“

10:00 – 00:00 Museum cafe – Tito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »