Festival MESS organizuje cjelodnevni online kulturni program povodom 2. maja

Danas Sarajevo obilježava 2. maj, jedan od najznačajnijih datuma u historiji ovoga grada; dan kada je, prije 28 godina, odbranjeno Sarajevo. Tim povodom, Festival MESS danas organizuje cjelodnevni online kulturni program na svojim društvenim mrežama. Prvi program počinje u 13.30, a u pitanju je dokumentarni film “Bio je lijep i sunčan dan”. Gledatelji i gledateljice će ovaj film imati priliku pogledati na Facebook stranici Festivala MESS, Sarajevskog ratnog teatra SARTRa ili u okviru programa Televizije Sarajevo – TVSA. Nakon toga, na Faceboog stranici Festivala MESS imat će priliku pogledati I poslušati zapis za koji je muziku radio Nedim Zlatar, a dijelove iz knjige čitaju novinar/ka Ognjen Blagojević i Jasmina Đikoli. Posljednji u nizu programa bit će digitalno izdanje knjige “2. maj 1992. Bio je lijep i sunčan dan”, koje će, u okviru Biblioteke MESS, od 19 sati biti dostupno svima na Facebook, Instagram, te Issuu profilu Festivala MESS.

Film “Bio je lijep i sunčan dan” je nastao u koprodukciji Televizije Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, snimljen je po istoimenoj knjizi, čiji izdavači su Festival MESS I VideoArhiv, te predstavi nastaloj u režiji Tanje Miletić Oručević, koja je I danas dio stalnog repertoara Sarajevskog ratnog teatra, a nastala je u koprodukciji Scene MESS i Sarajevskog ratnog teatra SARTRa. Sagovornici i sagovornice u ovom dokumentarnom filmu su autori priča iz knjige i glumci iz predstave koji nas svojim svjedočanstvima vraćaju u jedan od najznačajnijih dana u cjelokupnoj historiji grada Sarajeva. U filmu učestvuju: pokojni prof. Zdravko Grebo, Jovan Divjak, Nihad i Sead Kreševljaković, Almir i Senka Kurt, Amina Šiljak Jesenković, Ibrahim Spahić, Aleksandar i Vedrana Seksan, Melina Kamerić, te glumci i glumice iz predstave: Maja Salkić, Amila Terzimehić, Jasenko Pašić, Benjamin Bajramović, Mirela Lambić, Adnan Kreso, Sead Pandur, Sonja Goronja, Ana Mia Milić.

Autorica filma je Sanela Kapetanović, autor muzike je Nedim Zlatar, a producent filma je Nihad Kreševljaković.

U predgovoru za knjigu, Nikad Kreševljaković, između ostaloga, navodi: “Situacija u Sarajevu koja se činila normalnom, odjednom se počela pretvarati u potpunu suprotnost. Kao da se u samo jednom času sve promijenilo. Kao u bajci, kada kočije postanu tikve. Jedino je dan i dalje bio lijep i sunčan. Da bi se napisalo šta se samo toga dana događalo u Sarajevu, trebale bi knjige i knjige… Samo jedna od tih knjiga je ova koju sada čitate. To je kolekcija priča, zapisa i fotografija koje su inspirisane samo jednim jedinim danom opsade. Opsada je trajala skoro četiri godine, a svaki od tih dana iz tog perioda imao je svoje priče.”

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »