“A što ne bi mogle¬?” – projekcija kratkih filmova

YES Alumni asocijacija u saradnji sa Američkim vijećem u Sarajevu, organizuje projekciju kratkih feminističkih filmova sa naslovom A što ne bi mogle?”. Projekcija će se održati 30.09.2016. sa početkom u 18 sati u prostorijama Muzeja književnosti na adresi  Sime Milutinovića Sarajlije 7, Sarajevo .

“A što ne bi mogle?” je jedinstveni edukativni projekat u organizaciji YES Alumni asocijacije koji okuplja žene koje prkose predrasudama i svakodnevno rade “muške” poslove.  Svoj kruh dame iz kratkih filmova zarađuju u poslovima koji su i dan danas rezervisani za muškarce. Mnogi u njih gledaju u nevjerici, dok one u svemu tome ne vide ništa čudno samo rade ono što vole. Cilj ovih kratkih filmova je borba protiv konstantnih tradicionalnih stereotipa sa kojima se često susrećemo u našoj državi, koji onemugućuju mladim djevojkama da ostvare svoje snove iako žele da se bave neobičnim zanimanjem. Na projekciji će prisustvovati učenici srednjoškolskog uzrasta te će filmovi biti postavljeni na društvene mreže sa ciljem širenja pozitivih primjera i ohrabrivanja mladih ljudi.

Svoj dolazak su već potvrdile mnoge nevladine organizacije, učenici, sugrađani te predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država kao i predstavnici Američkog savjeta u Sarajevu. Ovom prilikom pozivamo i sve zainteresovane medije da nam se pridruže.

Šta je YES Alumni asocijacija?

Prisutan od 2009. godine u Bosni i Hercegovini , Youth Exchange and Study (YES) program je finansiran od strane američkog Ministarstva za vanjske i unutrašnje poslove (State Department), te ga zastupa, sponzoriše i implementira njihova Kancelarija za obrazovanje i kulturu (Educational and Cultural Affairs Bureau), kako bi učenicima iz zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom obezbjedila stipendije koje im omogućavaju da provedu jednu školsku godinu u Americi. Učenici žive u porodicama domaćinima, pohađaju srednju školu, učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili o američkom društvu i vrijednostima, stiču liderske vještine i edukuju Amerikance o svojoj zemlji i kulturi. Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu, svi učenici postaju dio YES Alumni asocijacije te organizuju projekte poboljšanja zajednice i države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »