J.U. MES će u novembru realizovati dio programa koji su trebali biti održani u okviru 26. izdanja Modula Memorije na proljeće ove godine. Ipak, zbog nepovoljne situacije sa pandemijom te lockdowna koji nas je zatekao, nije bilo moguće organizovati programe koji su trebali biti održani u zatvorenim prostorima. Zbog toga, u narednom period, svi naši posjetitelj I posjetiteljice imat će priliku u novembru ispratiti umjetničke sadržaje koji su planirani.

U pitanju su izložba fotografija te teatarska predstava “Kao da je neko još u šumi”, a koji su nastavak projekta koji je predstavljen u proljetnom dijelu Modula. U aprilu je premijerno emitovan dokumentarni film “Kao da je neko još u šumi” katalonskih reditelja Terese Turiere i Erola Ileria koji se bavi istom temom kao i izložba i predstava. Izložba će biti otvorena 5., a predstava će biti odigrana 6. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo. Nakon toga, 13. novembra bit će održana premijera igranog filma “Djeca sa CNN-a” rediteljice Aide Bukvić.

Dogodilo se to u srcu Europe, na dva sata leta od Barcelone u kojoj su se euforično pratile legendarne Olimpijske igre. Uz snimke sjajnih medalja, na vijestima su se počeli pojavljivati prizori iz bosanskih logora. Procjenjuje se da je tokom rata na području bivše Jugoslavije (1991.-2001.). silovano 25 do 50 hiljada žena. Međunarodni kazneni sud u Hagu prvi je sud koji je silovanje proglasio ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti. Dvadeset šest godina kasnije, pitamo se je li rat zaista završio za žene žrtve silovanja i djecu rođenu prisilnim trudnoćama.

Silovanje kao oružje rata jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, preostali tabu iz rata devedesetih. Tema je to o kojoj se rijetko priča: žrtve traume nerijetko se žele vraćati u najmračnije kutke vlastite psihe, a djeca rođena iz tih zločina dan danas su stigmatizovana.

Poznavatelje historije prijateljskih odnosa Katalonije i Bosne i Hercegovine te solidarnosti tokom i nakon rata u BiH stoga ne čudi što se “Cultura i Conflicte“, katalonska umjetnička organizacija, odlučila uhvatiti u koštac s ovom temom u umjetničkom triptihu koji čine pozorišna predstava, dokumentarni film i fotografska izložba.
Predstava „Kao da je neko još uvijek u šumi“ premijerno je izvedena u jesen 2020. u Kataloniji, u godini obilježavanja dvadesetpete godišnjice Daytonskog sporazuma kojim je službeno okončan rat u BiH. U katalonskom Narodnom pozorištu i diljem Katalonije izvedena je više od 50 puta te je popraćena sjajnim kritikama i potresnim reakcijama publike.

Tokom novembra, umjetnički triptih će obići Bosni i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju u turneji koju je organizovala Delegacije Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi s potporom instituta Ramon Llull.
„Kao da je neko još uvijek u šumi” sazdano je u potpunosti od stvarnih svjedočanstava, svojevrsne autofikcije u kojoj stvarne žrtve izlaze pred nas zaštićene isključivo glumčevim tijelom, filmskim ekranom ili izložbenim platnom. Katarza je to koju može potvrditi emotivna recepcija brojne publike koja je triptih već vidjela. Svjedočanstva je u tekst uobličila dramaturginja Anna Maria Ricart Codina, a predstavu je režirao Joan Arqué Solà. Glumačku ekipu predvodi Ariadna Gil, jedna od najpoznatijih europskih filmskih i pozorišnih glumica, te
Montse Esteve, Òscar Muñoz, Magda Puig, Judit Farrés, Pep Pascual i Erol Ileri. Autor fotografija je Oriol Casanovas Puigjané.

Predstava će biti održana 6. novembra, sa početkom u 19:30, u Narodnom pozorištu Sarajevo.
Prodaja i rezervacije ulaznica za pozorišnu predstavu će se vršiti na isključivo na blagajni Narodnog pozorišta ili na telefon 033/221–682.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »