Žiri 13. Pravo Ljudski Film Festivala

Extra muros, takmičarski program Pravo Ljudski Film Festivala, fokusiran je na kreativni dokumentarni i eksperimentalni film, a i ove godine donosi filmove reditelja i rediteljica koji istražuju nove audiovizuelne jezike i forme.

Selektorica extra murosa je Kumjana Novakova, a o najboljem extra muros filmu odlučuje žiri u sastavu: Sepideh Farsi (Iran), Christine Hürzeler (Švicarska), Christophe Postic (Francuska), Michał Mądracki (Poljska) i Ramiro Ledo (Španija).

Sepideh Farsi je iranska režiserka rođena u Teheranu. Iako se preselila u Paris da studira matematiku, ubrzo se okrenula filmu, a neki od njenih dokumentarnih filmova poput Tehran without Permission i The Gaze imali su svjetske premijere na filmskim festivalima u Locarnu i Roterdamu.  Nakon što je završila studij socijalne antropologije i sociologije, Christine Hürzeler surađivala je na različitim dokumentarnim filmovima u svojstvu produkcijske menadžerice i asistentice režije, a njeni kratki dokumentarni filmovi prikazivani su na nizu filmskih festivala poput Visions du Réel i DOK Leipzig. Njen film Shooting Crows biće prikazan ove godine na Pravo Ljudski Film Festivalu.  Christophe Postic od 2002. godine obnaša funkciju umjetničkog ko-direktora Documentary Film Festival of Lussas u Francuskoj, uz rad na radionicama filma i filmskog scenarija u Kazahstanu i u Sibiru.

Michał Mądracki je jedan od troje članova MML Kolektiva koji je upravo u okviru takmičarske selekcije glavnog dijela programa, extra muros, dobio glavno priznanje 12. Pravo Ljudski Film Festivala za film „Sans bruit, les figurants du desert“, za neočekivano vizualno i ljudsko proputovanje. MML Kolektiv najčešće razvija filmske projekte u interakciji sa stanovnicima različitih zajednica, a fokusiraju se na jezik u kojem su stvarnost i imaginacija nerazdvojivo isprepleteni.

Ramiro Ledo, predsjednik je NUMAX kompanije sačinjene od Kina NUMAX i Distribucije NUMAX, a NUMAX okuplja obnovljene klasične filmove kao i avangardne filmove.  “Kada sam prije par godina došla na Pravo Ljudski Film Festival, bila sam impresionirana entuzijazmom i profesionalizmom organizatora/ica Festivala i izuzetnom selekcijom filmova. Zaljubila sam se u ovaj Festival i u Sarajevo, i od tada sam željela da se vratim. Biti dio žirija ovogodišnjeg izdanja Pravo Ljudski Film Festivala, velika je čast, ali i veliki izazov – odabir jednog od brojnih uzbudljivih filmova nije lak zadatak, a također ni u kojem slučaju ne slijedi strogo objektivne kriterije”, izjavila je Christine Hürzeler, članica žirija takmičarskog programa extra muros 13. Pravo Ljudski Film Festivala.

Pored takmičarskog programa extra muros, festivalski žiri Zumiraj prava film festivala za mlade ove godine po prvi put čine mlade iz regije, iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Naime, u sklopu projekta Re: thinking Films, podržanog od strane Fonda za Zapadni Balkan, tri filmska festivala, DokuFest, Pančevo Film Festival i Pravo Ljudski Film Festival okupili su svoj prvi regionalni mladi žiri za izbor najboljeg filma za mlade, na sva tri festivala. U Sarajevu, na Zumiraj prava film festivalu za mlade žirirat će Zerina Oručević, Rigers Shimaj, Nejra Ahmetović, Natalija Milojković, Boris Simić, Alba Demiri, Milorad Savanović, Kerim Sefer, Ergin Adrović, Eranda Bokshi, Era Qena i Dunja Belić.

Diskutirajući o filmskim osobenostima i odlučujući o najboljem filmskom ostvarenju programa Zumiraj prava film festivala za mlade u jedinstvenom procesu interkulturne suradnje, mladi žiri unapređuje razvoj vlastite kritičke svijesti i razumijevanje filmskog jezika.

13. Pravo Ljudski Film Festival održava se u Sarajevu od 28. novembra do 3. decembra.

Pratite nas na www.pravoljudski.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »