Zatvaranje Festivala “Dani Jurislava Korenića”

U petak 14.12.2018. godine sa početkom u 20,00 sati će biti spuštena zavjesa na 3. Međunarodni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“.

Žiri Festivala kojim predsjedava prof. Dževad Karahasan, a u čijem sastavu su još i Adrijana Gavrić, Josip Muselimović, Larisa Sarajlić-Ramović, Matija Bošnjak, Boris Lalić i Snežana Bogićević će donijeti odluku ko su laureati ovogodišnjeg Festivala.

Nagrade će biti dodijeljene u 5 kategorija a to su:

  • Nagrada „Žan Marolt“ za najboljeg glumca
  • Nagrada „Žan Marolt“ za najbolju glumicu
  • Nagrada za najbolju režiju
  • Nagrada za najbolji tekst
  • Nagrada „Jurislav Korenić“ za najbolju predstavu u cjelini.

Također, medijski pokrovitelj Festivala najtiražniji bh. dnevni list „Dnevni avaz“ tradicionalno dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

U čast nagrađenih na pozorišnom festivalu „Dani Jurislava Korenića“ , na sceni Kamernog teatra 55 biće premijerno izvedena predstava „Dogodine, kao i uvek“, reditelja Dejana Jankovića, postavljene po motivima drama Bernard Sladea i Artur Schnitzlera. U novom komadu Artepunkt produkcije iz Beograda, likove tumače Milan Lane Gutović i Mina Lazarević, dok izbor muzike i dizajn scene potpisuje reditelj predstave.

U pitanju je jedna romantična komedija koja govori ostvarenom vječitom snu žene i muškarca da budu zajedno, makar i na jedan dan u nizu dana koji se zove život. Svi mi ponekad govorimo o ljubavi. A ako  smo pritom i voljeli, znamo da je jedan, makar i trenutak, vrijedan godine života, jer naša duša ne mjeri vrijeme i dane po kalendaru i satu, već po trenucima susreta sa voljenim bićem.

Upravo takav pogled na temu ljubavi okupila je ekipu vrsnih beogradskih pozorišnih umjetnika čineći da ona zasija srećom i zatamni tugom na sceni slaveći ono što se desi samo onima blagoslovljenima ljubavlju.

Svaka scena u predstavi stvarana  je sa željom da se ljudima objasni da za pravu ljubav nikad nije kasno. Publika će kroz šest scenskih situacija imati prilike da prepozna sebe i sve one momente koje nas nekad podstiču da se zapitamo da li smo u životu napravili pravi izbor i ispravan korak. Ono što je optimistično iohrabrujuće je da će skladna glumačka igra velikih majstora scene poput Laneta Gutovića I Mine Lazarević definitivno pomoći da ako već nismo, taj korak inapravimo”, izjavio je reditelj predstave Dejan Janković

Vidimo se u Kamernom….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »