Vođenje Uroša Đurića kroz izložbu “Taštine malih razlika”

U sklopu pratećeg programa izložbe “Taština malih razlika” Grayjsona Perrya, započinjemo serijal autorskih vođenja kroz ovu izložbu u četvrtak, 5. oktobra sa početkom u 19.00 sati u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS). Čast da prvi publiku kroz postavku provede imaće vizuelni umjetnik Uroš Đurić.

 

Uroš Đurić (1964) živi i radi u Beogradu i aktivno izlaže od 1989. godine. Radio je kao glumac, izdavač underground stripova, grafičar, DJ i stvaralac relevantnih radio emisija za beogradsku mrežu B92. Đurićevo vođenje biće novi povod za razgovor o klasnim razlikama, rodnom identitetu i drugim temama koje svojim radom pokreće britanski umjetnik Grayson Perry.

Nakon ovog priznatog umjetnika, priliku da pruže svoju interpretaciju izložbe imaće i Aleksandar Trifunović i Damir Nikšić.

Izložba „Taština malih razlika“ se sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela – od ranog detinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podseća na dela rane renesanse i podstiče na umetničko, ali i socio-političko istraživanje.

 „Taština malih razlika“ sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova dela Vilijama Hogarta, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

Organizatori izložbe u Banjaluci su British Council i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske sa podrškom  Grada Banjaluke, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Banjalučke pivare.Medijski partneri su RTRS i portal BUKA.

 

Više informacija: https://www.britishcouncil.ba/grayson-perry

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »