Uskoro: Buden, Ćurak i Stojić u Historijskom muzeju BIH

U sklopu putujuće izložbe ifa-e pod nazivom EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES u
Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine bit će upriličena diskusija “Periferne utopije: Boris Buden, Nerzuk Ćurak i Hana Stojić u razgovoru”.

Opušteni razgovor pod ljetnim nebom organiziranom unutar pratećeg javnog programa
putujuće izložbe ifa-e EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES održat će se u Historijskom
muzeju Bosne i Hercegovine u nedjelju, 1.8.2021. u 19.00 sati.

Razumijevajući jedinstvenu poziciju Bosne i Hercegovine unutar geopolitiičkih i kulturoloških konteksta Evrope, Boris Buden i Nerzuk Ćurak dijele mnoge stavove. Intenzivna razmjena ova dva javna intelektualca i profesora sa Hanom Stojić, literarnom eksperticom i programskom direktoricom evropske književne mreže TRADUKI, fokusirat će se na značenje pojma utopije za Bosnu i Hercegovinu, ali i razumijevanje bitnosti njene pozicije za geopolitičku viziju Evrope.

Da li je Bosna i Hercegovina periferija Evrope? Da li je oduvijek bilo tako? Da li na periferiji može postojati utopija? Da li je za utopiju potrebna hrabrost? Da li je Evropa propustila šansu da doživi svoje ponovno rođenje u Bosni i Hercegovini? Da li je moguće ponovno stvoriti tu šansu? Da li zanemarujemo važnost osjećaja i ponašanja kada razgovaramo o granicama?  – ovim jednostavnim pitanjima otvara se diskurs koji Bosnu i Hercegovinu čini aktivnim subjektom a prostor za utopijsku imaginaciju osnaženim i ključnim unutar geopolitičke kategorije Evrope.

Historijski muzej BiH ljubazno moli posjetitelje i posjetiteljke da se, u skladu sa preporukama nadležnih institucija, pridržavaju mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen) koja se u Sarajevu organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

Događaj je organiziran uz prijateljsku podršku Nona Residency i CRVENA.

Historijski muzej BiH ljubazno moli posjetitelje i posjetiteljke da se, u skladu sa preporukama
nadležnih institucija, pridržavaju mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »