Ugostite srednjoškolca iz inostranstva i upoznajte svijet u svom domu!

Ugošćavajući AFS učesnika, činite svijet tolerantnijim, a svojoj porodici i AFS učesniku pružate nezaboravno iskustvo interkulturnog učenja.

UG “Interkulturni susreti u BiH” poziva zainteresovane porodice da se prijave da ugoste jednog od 15 učenika – srednjoškolaca iz Italije, Belgije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske i Islanda koji u BiH dolaze 02.09.2016. AFS učenici kada dođu u BiH redovno pohađaju srednju školu, idu na kurs jezika i zahvaljujući nevjerovatnim domaćin porodicama imaju prliku da otkriju kako to izgleda život u BiH.

Izaberite program od 3 ili 10 mjeseci, zavisno od mogućnosti vaše porodice te upoznajte novu kulturu unutar vaša četiri zida. Kroz zajednički život i razgovore sa učenikom iz inostranstva učite historiju, mentalitet i jezik jedne nepoznate zemlje. Učenik koji boravi kod vas nije samo vaš gost, već i član vaše porodice. Učenik na razmjeni nakon kratkog vremena postaje vaš „sin“ ili „kćerka“, odnosno, „brat“ ili „sestra“. Snažna mreža iskusnih i obučenih AFS volontera će vam pružiti podršku i pomoć prije, tokom i nakon završetka programa.
Svaka porodica može postati AFS domaćin porodica – takođe samohrani roditelji i bračni parovi bez djece. AFS domaćin porodice širom svijeta su ljudi dobre volje koji na volonterskoj bazi, primaju učenika u svoj dom kako bi učeniku predstavili svoju kulturu i upoznali kulturu učenika. Ne morate imati veliku kuću ili dodatnu sobu. Slobodan krevet, mjesto za stolom i otvoreno srce je sasvim dovoljno da postanete domaćin porodica i dio interkulturnog susreta.

Udruženje građana Interkulturni susreti u BIH (UG ISU BIH) je nevladina, neprofitabilna, stranački i vjerski neorijentisana organizacija. UG ISU BIH u saradnji sa globalnom mrežom AFS Intercultural Programs organizuje međunarodne programe razmjene učenika i volontera u cilju unaprjeđenja interkulturalnog učenja i promovisanja tolerancije. AFS programi su nagrađeni od stane Ujedinjenih nacija.
Od 1947.godine do danas, AFS je omogućio da više od 500.000 učenika i mladih osoba iz 110 zemalja širom svijeta otputuje u inostranstvo i doživi iskustva ličnog razvoja koji ostaje za cijeli život. Od 2002. godine UG ISU BIH je u saradnji sa AFS-om organizovao učešće u AFS jednogodišnjim i tromjesečnim programima razmjene u inostranstvu za 182 učenika iz BiH, a od 2009.godine počinje i AFS program ugošćavanja učenika iz inostranstva u BiH, te je do danas ugošćeno 47 učenika iz iz 13 zemalja Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

Ukoliko se pitate se kako postati AFS domaćin porodica i u svoj dom primiti jednog AFS učenika pišite UG ISU BIH na email info-bih@afs.org ili pozovite njihov ured na 033 974 606 svaki radni dan u periodu od 10 do 13 sati.

Više o učenicima koji u BiH dolaze u septembru 2016. godine možete saznati na web stranici: http://www.afs.ba/ugostite-ucenika/afs-ucenici-gosti-2016-17/.

Iskustvo domaćin porodice: Veliki dar
Porodica Kovačević iz Gradiške je odlučila upoznati svijet u svom domu, te su u školskoj 2013/14. godini otvorili svoja vrata i svoje srce AFS učeniku iz Sjedinjenih Američkih Država. Donosimo njihovo iskustvo interkulturalnog učenja.

33
Čim smo ugledali na internetu da se traži domaćin porodica za učenike srednjoškolce, odlučili smo se da primimo jednog od njih kako bi i naša djeca imala prilike da upoznaju nekog  ko je sa drugog kraja svijeta.

U našu porodicu je stigao Samuel. Istog trena je postao ravnopravan član naše porodice i naše četvrto dijete.  Malo smo bili skeptični u početku da li će i on nas prihvatiti, da li će mu se svidjeti naša kuhinja, kako će i on prihvatiti naš način života. Ali on je od prvog momenta prihvatio sve. Mnogo mu se svidja naša hrana. Stekao je mnogo prijatelja u školi.  Naša djeca su ga prihvatila bez problema, pa i najmlađa Eva koja je imala samo 2 godine kad je Sem došao u našu porodicu. Sad ga zove bratom i obožava ga.

Stekli smo i divne prijatelje (Semove roditelje) i nadamo se da će nas i oni jednog dana posjetiti. Naša druga curica se već sprijateljila sa Semovom sestrom koja je isto godište kao i ona.

Sem je vremenom postao naše dijete i dar od Boga i niko od nas nije svjestan da može i tuđe dijete da voli kao svoje.

Gđa Kovačević
Domaćin majka učeniku iz SAD-a, 2013/14

 

 

Naša treća sreća
1dd

Brzo, iznenada, sasvim slučajno, ali sa velikim zadovoljstvom postali smo privremena domaćin porodica Sercanu iz Izmira. Bez obzira na skromne prostorne uslove, znali smo da mu možemo pružiti toplinu doma i punu potporu da provede najbolju godinu svoga života, baš ovdje u Bosni i Hercegovini.
Uprkos našim mnogobrojnim obavezama (porodičnim i poslovnim), iznenadilo nas je kako je Sercan za čas savladao bosanski humor i kako je još brže postao najmlađi, ali istinski član naše porodice…
Tako da sam u svojim pedesetim, postao neplanirano otac jednog momka sa drugog kraja svijeta.
On je bio naša treća sreća.

Izmirlija iz Sarajeva
domaćin otac učeniku iz Turske, 2009/10

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »